ДА ЗАЩИТИМ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ АВАНТЮРИЗЪМ


Гост

/ #19

2014-01-30 16:46

Това ще доведе до налагане на феодални отношения във висшите училища. За съжаление, те и сега съществуват в немалка част от тях. Никой няма да се бори да твори наука, а само да се изкачва по стълбичката на властта. Липсата на мандатност ще превърне висшите училища в неефективни структури с еднолично управление. Целта е да се запази управлението в ръцете на хора, които нямат на сегашния етап нищо общо с образованието и истинската наука. Това са представители на бивши структури. Хора, които гледат на образователните институции като на касички. В момента има поне 10-12 подобни ректори. Те са с принадлежност към тези структури, или са получили девиденти от тях, за да открият или "развият" "своите" ВУ. Именно те се страхуват, че нямат повече права да ръководят. Нека да погледнем как бързо една част от хора на бившите структури, или доносници си купиха индулгенции и станаха доценти и професори. Дори ректори. Без никой да ги познава в науката у нас, камо ли в чужбина.

Това се случва на фона на хора, които имат зад себе си десетки години себеотдаване, имат високи постижения, с висока цитатна активност в реномирани издания. Хора, които издигат и работят за престижа на българската наука и образование у нас и по света. Съблюдават традициите на научните школи. Обучили са хиляди млади хора. Имена в науката и истински учители!!!

Превръщането на изплували фигури от прехода в потомствени ректори ще доунищожи и без това разклатената ни образователна система. Те ще вкарат техния морал, техните маниери и критерии за "образованост" и за "качество" на висшето ни образование.

Срамни са такива политически намерения!!! Целта е ясна - да има послушковци в държавата "Абсурдистан", назначавани по политическата воля на определени партии. Наука и образование не са ни нужни, важното е всичко да е спокойно. Да може да бъде нарушена автономията, да вкарваме нашите момиченца и момченца във висши училища и нашите фирми.

Не бива да се позволява да се стига до подобни волунтаристични решения!!! Те нарушават принципите и традициите във висшето образование, градени с векове. Нека хората, които имат подобни идеи да се запознаят с възникването на универистетските колегии преди стотици години. Да проучат какви са демократичните традиции в повечето от страните при избора на ръководни органи в университетите.(Разбира се, има страни, в които ректорите са назначаеми. Само, че там корупционните практики не са на мода.) Или те искат да върнат нещата както са били веднага след 9 ептември 1944 г. - когато се унищожава българската интелигенция и се заменя с "доверени" хорица. Когато искат да превърнат авторитетния Софийски университет в педагогическо училище. Да го накажат и да го смажат. Смятахме, че вече сме се отърсили от подобни "идеи..."

Това е кражба по отношение на нашата академична и гражданска свобода, и съвест. Накъде отиваме...?

ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА В ЕДНА ДЪРЖАВА, ЧЛЕНКА НА ЕС.

проф. д-р Александър Димчев, Софийски университет "Св. Климент Охридски"