За равни избирателни права, за МИР Чужбина

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За равни избирателни права, за МИР Чужбина


Гост

#1

2014-10-09 12:21

Подкрепям!

Гост

#2

2014-10-09 13:42

Трябва избирателят да знае, за кого ще му се брои гласа. Защо да не се гласува преференциално?

Гост

#3

2014-10-09 16:09

(y) dobra ideq, dano ima deistvie

Живеещ в България

#4 Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-10 11:39

Моето уважение към сънародниците ни в чужбина, но същността на представителната демокрация е в това да избереш твой представител в парламента, който - простичко казано, ще участва в управлението на държавата от твое име и в твой интерес. Затова е изначало незаконно и несправедливо да гласуват хора, които живеят извън страната и които не носят последствията от своя избор.
Затова право на глас трябва да имат живеещите постоянно на терторията на РБ. По същата причина трябва да се отмени статута на двойното гражданство.

Все още жив

#5 Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-10 18:47

#4: Живеещ в България - Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Не говорете за живеещите (обикновено временно) в чужбина като за мъртъвци. Те са български граждани с всички произтичащи от това добри и лоши последствия. Понятието "гражданство" няма нищо общо с "местожителство". Както е тръгнало, ще предложите право на глас да имат само роднините на Волен Сидеров :)

марист089

#6

2014-10-10 20:35

От текста не става ясно какво означава съкращението МИР. Такава информация е нужна и полезна. Моля дайте я.

МИР Чужбина

#7 Информация за съкращението МИР

2014-10-11 07:50

Съкращението МИР означава Mногомандатeн избирателeн район/и 

Ето какво още пише в wikipedia:

 Избирателният район е вид административна единица, която се използва при организиране и провеждане на избори и в общия случай съвпада с територията на областите в България. Избирателните райони при изборите за народни представители се наричат Многомандатни избирателни райони (МИР).

След 2009 г. съгласно методика определена от Централната избирателна комисия броят на мандатите в многомандатните избирателни райони (МИР) се определя въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни за преброяване на населението на Република България от 2001 г. Броят на мандатите в МИР не може да бъде по-малък от три. За определяне броя на мандатите в МИР между партии и коалиции се използва методът на Хеър-Ниймайер (най-големия остатък) на национално ниво. Това налага сложно преразпределяне на мандатите между МИР (регионално ниво), което систематично води до парадокси. 

При гласуването в чужбина се използва т.нар. 32-ри избирателен район Чужбина, в който се обобщава вотът на гласувалите зад граница.

Гласовете на българите от чужбина (в страните в които е открита избирателна секция) до 2009 г. се разделяха по регионален признак и се прибавяха към избрани чрез жребий МИР в България. След изменението на ЗИНП от 2009 г, гласовете от чужбина не се прибавят към избирателните райони в страната, а участват в сумата на гласовете при разпределянето на мандатите на национално ниво. При разпределянето на мандатите на партиите между МИР, гласовете от чужбина не се вземат под внимание. За разлика от България, избирателите в чужбина не гласуват за мажоритарни кандидати ( а сега с преференции), а само за кандидати по пропорционалната система.

Според решение на Конституционния съд от 12 май 2009 г., шест конституционни съдии смятат, че това противоречи на Конституцията на Р. България.


Гост

#8

2014-10-11 08:52

ДПС ВЪН

Гост

#9 Re: Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-11 16:32

#5: Все още жив - Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Е, не само роднините на В.Сидеров. И на братчедите тоже. А по логиката на предлагащия, може и на тези със статут на бежанци - нали са на т.нар. територия на БГ.


Гост

#10 Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-12 10:19

#4: Живеещ в България - Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 И моето уважение, но не по-малко тъпо е граждани, живеещи но не плащащи данъци да си продават гласовете и да избират кой ще управлява страната! Май пак съдим неправилно. Четете Конституцията“ Всеки българси гражданин има право да избира и да бъде избиран ...“

Чужденец

#11 Адресна регистрация?!

2014-10-12 22:04

За мен, гласуващ от чужбина, моят глас трябва да се причисли в избирателна секция в българия, там където съм регистриран, където са ми родителите и приятелите, примерно там където съм раждан, на адреса записан на личната ми карта. Толкова ли е трудно да го разберете и направите. ?!!??


Гост

#12

2014-10-13 05:44

Така българите от диаспората ще знаят за кого гласуват. И българските гласове от южната ни съседка не биха били за съответната партия, ако знаят , че ще изберат "бат Сали".

Гост

#13

2014-10-13 18:52

Повечето от българите, напуснали българската замя, искрено тъгуват по нея и, нямайки нашите ежедневни разочарования, се чувстват дори по-българи от тук живеещите! Много от тях биха се върнали, ако ситуацията се промени. Не е честно да им отнемаме правото заедно с мас да се опитват да постигнат Промяната, за която всички мечтаем!
На гурбет за да издържаме хора в България

#14 Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-14 14:29

#4: Живеещ в България - Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Здравейте,многоуважаеми сънароднико!

Дано имате някаква,дори и малка представа за това ,защо всъщност сме в чужбина.Каква е цената да живееш сам сред чужди.И колко е трудно докато се докажеш. И че никога не спираш да търсиш начин или "врата", за да се прибереш и върнеш окончателно в родината си,защото не си отишъл в чужбина на курорт или за да ти е приятно и весело...И как звучи в ушите ми вашата безценна констатация,че  да гласувам  аз е ...тъпо...

Тъпо е друго....Например "родолюбиви българи" да ни заклеймяват,нас своите сънародници,предлагайки  ни едва ли не промяна в Конституцията, допълнително обезправявайки ни, да не можем  да гласуваме,и така да ни принуждават да се откажем от България,заради това ,че сме  прокудени вън от  Родината си от безхаберни институции  и правителства нехаещи за жизнения стандарт на избирателите си ...Вие на какъв ми се правите,аха,на родолюбец?

Прочетете и се поинтересувайте,че 30 до 40 % от оборотните пари в България са изпратените от Имигрантите средства.За това ли,че сме се отказали от родината си ги пращаме?


Гост

#15

2014-10-14 20:55

За равни избирателни права, за МИР Чужбина !
Божидар

#16 Re: Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-15 18:28

#14: На гурбет за да издържаме хора в България - Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Това ли си казваш за да спиш по-спокойно? А? Защото е наистина жалко. Кой те е прокудил бе? Някакви си мишки в народното събрание! Като сте толкова родолюбиви да сте си нарпегнали задника и да сте протестирали срещу тези престъпници. Но не. Вие предатели такива ги оставихте да си продължават кражбите и злоупотребите. Тези пари, които ги внасяте къде отиват според теб? За нас ли? Да не би нашето положение тук да се е подобрило заради вашите смешни "подаръци". Вие не сте жертвата, вие сте съучастниците в убийството, които играят по свирката на депутатите. Това положение в държавата се продължава заради хора като вас. Кой нормален човек, който си обича държавата и народа би бил прогонен от няколко стонин дебели страхливци? Това ще те питам аз!!! Европа беше срината до основи след Втората световна война. Европейските народи нямало какво да ядат, нямали подслон. Но заедно, седейки на тази земя върху, която искат да живеят са били мотивирани всичко да възстановят наново. Само страхливците бягат от проблема и не се изправят срещу него. Страхливци като вас. България не се нуждае от хора като вас. Държавата може единствено да се оправи от хората вътре в нея, а не от хора на хиляди километри извън нея. Нито вашите смотани пари, нито вашите жалки подкрепи на протестиращите от другия край на света  биха променили нещо. Смешници. Аз си поставих цел да живея тука защото ми харесва тази земя и виждам потенциал в нея. И така още повече се концентрирах върху главния проблем тука, защото знам, че тука ми е мястото, място, което няма да напусна и няма да позволя неграмотни управляващи да ме дърпат назад. Върви си мии чиниите, чисти кенефите или там каквото правите и повече не поглеждайте тука. Правите семейства с чужденците, децата ви едвам едвам помнят български, нищо не знаят за България, дори и да знаят постепенно ще забравят. Мозъците им се промиват от чуждото влияние и така те ще имат повече общо с тази държава, в която живеят отколкото с България, която е била на времето родина на единия си родител. Все едно ще се върне заради това! Цяла Европа ви мрази, защото искате всичко наготово. Цяла Европа ви мрази, защото искате риба без да хвърлите въдицата и да си я хванете сами! Защото отивате на пометенето от другите вместо вие да си пометете своето. Плюс това емигрантите са предимно млади хора, които уж трябвало да продължат българския етнос, но не, нека се чукат с  американци и англичани. Още повече улеснявате циганите да станат мнозинство. Направо ми се повдига от вас. Никога повече не поглеждайте тук! И ако зависеше от мен, щях не само да ви отнема българското гражданство, но щях да ви залича по такъв начин, че все едно не сте се раждали тука. Боклук! Аз след една година ще се заема да организирам протести срещу управляващите. Ти върви да им слугуваш на чужденците. Хора като вас, които изоставят държавата си на престъпници на много места биха били разстреляни като предатели. Пак повтарям, върви слугувай на чужденците. И това не заслужавате.

Влад

#17 Re: Re: Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2014-10-15 20:43

#16: Божидар - Re: Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Абсолютно правилно. Искат да гласуват, моля да заповядат, само че нека преди това да си внесат данаците, минимум за 6 месеца. Те са решили за себе си, че им е по важна материалната страна, ние също сме направили своя избор. Щом толкова даржат да гласуват, нека помогнат на държавата,  а не само на роднини и приятели. 

Именно демокрацийте са измислили  този принцип. 

Друго важно не искаш да учиш - ок. Само че няма и да гласуваш. 


Гост

#18 Re: YULIAN

2014-10-16 18:45

#1: -  

 bravo

Yani

#19

2014-10-17 10:30

Аз също съм на мнение, че който живее за постоянно (забележете, за постоянно!) извън България да не гласува. Откъде на къде някой в Америка (или Турция ако щеше, все едно) ще ми определя с гласовете кой да влезе в парламента? Че той/тя знае ли какво се случва в България, колко време е прекарал тук в последните 5-6 години (или повече)? Ако четете вестници или се осведомявате от интернет/тв, то замислете се кои са средствата за пропаганда. Благодаря!

Лиляна Димитрова
София

#20 Re:

2015-08-01 01:53

#6: марист089 -  

 Многомандатен Изборен Район - МИР

Петьо

#21 Re: Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България!

2015-11-02 11:34

#4: Живеещ в България - Тъпо е заминалите да гласуват на избори в България! 

 Поинтересувайте се дали това ваше предложение го има в някоя Конституция в ЕС държава. Поинтересувайте се и в кои държави ЕС, които са по-напред от нас има МИР. Българите в чужбина нямат право да гласуват на местни избори, но имат право на национални и за евродепутати. Което е нормално. Българите в чужбина плащат данъци. Когато са в България пазарят нали? ДДС е данък, доколкото знам. Плюс това някои са собственици в България и си плащат също. Плюс ненапразно се пише често , че най-много пари отвън за в България са от българите в чужбина. Има доста хора, които работят в чужбина, но възнамеряват да се върнат. И пращат пари за да стегнат къщи, да се изучат децата им в България примерно, за родителите си и/или роднините. Не обръщайте гръб на българите в чужбина.Ние сме българи като вас и не вие решавате кой е по-българин, а ние всички без значение религия, пол, раса, недъзи, богатство и прочие. Ние зависим едни от други. Ако не сме заедно войната е предрешена. Смятам, че бъркате с врага. Българите в чужбина не сме цяр, но не сме и гангрена. Но сме част от решението. Всички, които са българи и имат българско самосъзнание са част от решението. 

Петьо

#22 Re:

2015-11-02 11:48

#19: Yani  Четем и имаме достъп до доста източници. Правете разлика за местожителство и гражданство. Има българи с чуждо гражданство и те нямат право да гласуват. Не се притеснявайте, защото има и много българи, на които не им пука за България или им пука и затова не гласуват, защото поддържат тезата, че изборите нямат смисъл. Тоест, не се притеснявайте за избирателната активност на българит в чужбина.За момента тя е ниска. То по-скоро и това е проблемът: ако българите в чужбина гласуваха по-масово има голям шанс и да е по-разумно и за смяна на статуквото. Вярно е , че масово гласуват за ГЕРБ, но най-много подкрепа за по-малки партии като Зелените, РБ и някои независими кандидати с интересни програми и потенциал идват от гласовете в чужбина.Тоест ДПС и БСП са с по-малко подкрепа от българите в чужбина, отколкото гласувалите в самата България.  По тази логика, българите в чужбина са по-''рационални'' гласоподаватели. Факт! Поинтересувайте се малко. НО решението не е да се изолират избиратели, освен тези които са чужди граждани, продават гласа си явно и прочие. Проблемът е, че всеки разсъждава от своята гледна точка и за него е срам и позор да се съгласи с другия ако е по-прав, с по ясна визия итн от него. Изборният кодекс е дискриминативен спрямо всички българи.Аз живея във Франция.Тук секциите са доброволни.Накрая събират бюлетините, които са супер прости и само с едно име и един взима бюлетина отваря я пред другите, вторият чете, другият записва и така. Няма ЦИК, ОИК и прочие и винаги има доброволни граждани, НЕПЛАТЕНИ! По-добре там насочете вниманието си. Не си стреляйте залпове в крака.

Ехо
Гост

#23

2015-11-03 19:36

Убедена съм, че всички български граждани, които се припознават като такива трябва да имат равни избирателни права и да не бъдат разделяни на българи в чужбина и българи в България. От какъв произход са, смятам, че е подробност, която се използва от политиците и повярвайте тази подробност извън България се забравя.