СРЕЩУ АНТИНАРОДНАТА СДЕЛКА С ХРАМ-ПАМЕТНИКА"АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"


Гост

#26

2014-10-27 16:54

Това не е първото беззаконие спрямо този храм – Относно т.нар. “Храмъ Александъръ Невский” – виждал съм преди няколко години публикувани факсимилета от стари вестници с обявления, приканващи българското население да жертва средства за изграждане на “новий Българский патриаршеский Храмъ “Св. Св. Кирилъ и Методий”, както е било решено да се казва тогава храмът според народната воля. Предполагам, че при проявен интерес в Народната библиотека все още могат да бъдат намерени някои от тези броеве. От тях се виждаше, че дори и парите за строежа на храма са дарени от българи от всички краища на страната, както и от българската диаспора извън границите на Княжеството. Има и скромна вноска от “Княжеский дворецъ – 5,0000 зланти лева”. Внесъл ги е княз Фердинанд, чиято годишна цивилна листа тогава е възлизала на 120,000 златни лева. Думата “лева” е изписана с “ъ широко”. Интересно е, че князът не е изтъпанил името си, а скромно е посочил – “От княжеский дворецъ”.
Доброволните вноски са около 1,900,000 златни лева. Руските дарения са едва 300,000 златни лева. Пълната стойност на храма е 5,500,000 златни лева, като разликата е покривана за сметка на листите на тогавашните министерства на финансиите и на културата. Тоест, делът на Русия е под 6 процента (без стойността на архитектурния проект, изготвен безвъзмездно от русинът проф. Александър Померанцев, който обаче е италиански възпитаник!!!)
Не случайно вътре в храма основните фигури на стенописите, видни още с влизането и които ви посрещат на входа, са на светите братя Кирил и Методий. Няма никакъв “Александър Невски”:) Важно е се припомни и че повечето икони и стенописи са зографисани от БЪЛГАРСКИ иконописци и художници, а не само от руски както обичат да послъгват говорещите с руски акцент екскурзоводи и светите отци в храма. Табелата на входа също е лъжовна, но никой не реагира и не изисква написаното да отговаря на истината.
По време на кампанията “София-европейска столица на културата” около катедралния храм имаше изложба на стари плакати и пощенски картички, спонсорирана от гръцката “Алфа банк”. Няколко от фотосите бяха крайно интересни, напр. пощенска картичка от 1913 г., изобразяваща “Патриаршеский Храмъ Св. Св. Кирилъ и Методий”, същият надпис и на немски. Интересно бе, че немският надпис използваше думата “катедрала”, а не “църква” (Kirche).
Въобще името “Александър Невски” е изискано от руския император Александър ІІ (преди да го убият терористите от “Народна воля”, сред които братът на В.И.Улянов-Ленин). Императорът смятал варварина Александър Невски за свой покровител, а български подлоги с наколенки в милата ни родина никога не са липсвали. Заради агресията на Русия в Добруджа и северното Черноморие обаче броженията срещу това име са били толкова силни, че то започва да се появява в официалните източници чак през 1924 г., след смъртта на екзарх, а после и патриарх Стефан, същият, който на първият коледен прием в Княжество България казва на граф Игнатиев, “Ваше превъзходителство, благодарни сме ви, че ни освободихте от Турция, но от вас кой ще ни освободи?”
Всички тези факти са лесно проверими и доказуеми. Защо по тях се мълчи от нашето петоколоние и от клира ни (който се оказа в мнозинството си, че бил на заплата и в ДС, и в КГБ или ГРУ), е повече от ясно. Добрият стар Оруел го е формулирал най-добре: “Който контролира настоящето, контролира миналото. Който контролира миналото, контролира бъдещето”.

Гост

#27 Re: ПРЕКРАСЕН КОМЕНТАР

2014-10-27 17:42

#26: -  

 ОБНАДЕЖДАВАЩО Е ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ОТГОВОРНИ И ПРОСВЕТЕНИ ХОРА-БЪЛГАРИ  КАТО ВАС!

ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ И НАПОМНЯ НЕПРЕКЪСНАТО!

А И  БОГ НЕ ПОНАСЯ ЛЪЖАТА И БЕЗЗАКОНИЕТО!      (  КАКВОТО Е И В СЛУЧАЯ!)

НЕКА ЗАПАЗИМ  НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ КАТО ХРАМ-ПАМЕТНИК"АЛ.НЕВСКИ" ВСЕНАРОДНО ДОСТОЯНИЕ И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ!


Гост

#28

2015-03-14 18:14

С какво атеистите в тази държава са по-долни хора от "вярващите" в бог, както и да се казва той - Саваот, Аллах, Буда, Кришна, Ваал, Кетцалкоатъл .... Ако един човек е християнин, това означава ли, че непременно спазва десетте божи заповеди, или е достатъчно, като не ги спазва, да се изповяда пред попа и всичко е наред? Ако един човек не е християнин, това означава ли, че непременно нарушава десетте божи заповеди и е престъпник??? Или поне греховен човек с безбожно нисък морал??? Кои закони са по-горе в йерархията - религиозните, написани в Библията и Корана, или обществените, написани в Държавен вестник???
Благо Стоев