Вън МВР от Факултета по журналистика и от свободното слово!

ОТКРИТО ПИСМО ОТ ВЪЗПИТАНИЦИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ КЪМ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“, ДРУГИ ФАКУЛТЕТИ И ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ЖУРНАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ

 

До Министъра на Вътрешните Работи

До Министъра на Образованието

 

Копие до Председателите и членовете на Парламентарните комисии по Медии и Образование

Копие до Председателя на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозо

Копие до Председателя на Европейския Парламент Мартин Шулц

Копие до Репортери без Граници,

Копие до независимите медии в България

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА

Настояваме за  незабавно изтегляне на полицейските кордони, които са преградили Факултета по журналистика и масова комуникация /ФЖМК/ при Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и блокират достъпа на студенти и преподаватели до сградата му от средата на деня на 15.11.2013 г. Изискването на студентски книжки от студентите, и  на пропуски от преподавателите е извън прерогативите на полицията и трябва да бъде прекратено незабавно.

Молим да пресечете въвличането и участието на МВР и българската полиция в действия, които нарушават базисни демократични принципи, като деполитизирането на службите за сигурност, свободата на изразяване, независимостта на медиите, и автономията на академичните институции. Всички тези принципи са заложени в Конституцията и законите на Република България, договора за присъединяване към Европейския Съюз, и общоевропейското законодателство. МВР ги нарушава като:

-          възпрепятства достъпа на преподаватели и студенти до университетските сгради;

-          изработва неверни твърдения за тиражиране в медиите, с цел подкопаване на демократичния протест и свободата на словото на студенти, университетски преподаватели и европейските граждани на Република България;

-          допуска и насърчава отказ от легитимиране на полицаите, и

-          използва непропорционално високи равнища на полицейско насилие срещу демонстриращите срещу правителството студенти, преподаватели и граждани.

 

Огромната концентрация на полицейски части от цялата страна в охрана на Народното събрание е в остър контраст с липсата на адекватна реакция от страна на полицията и службите за сигурност срещу вълната от ксенофобски и расистки атаки на етническа и верска основа в София.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Настояваме да поемете отговорността си като държавни ръководители на страна членка на ЕС, и незабавно да се разпоредите за прекратяване на закононарушенията от страна на полицейските органи насочени срещу демократично протестиращи български  граждани, и да пренасочите усилията им за обуздаване на насилието и агресията, които заливат улиците на България.

15.11.2013 г.

София

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Pavel Antonov да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...