Българите в чужбина за оставка на правителството на Пл. Орешарски

Свържете се с автора на петицията

Срещу недопустимите промени в Изборния кодекс

2016-04-23 15:05:36

http://www.peticiq.com/143910

 

Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс

До: г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България,
Народните представители в 43-то Народно събрание
До Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

Уважаеми г-н Президент, народни представители в 43-то Народно събрание, уважаеми г-н Министър-председател,

Ние, българи, живеещи в чужбина, научихме с огромна изненада и разочарование за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които:

  • не допускат създаването на дълго обещавания и приетия с широки граждански консултации от Парламентарната комисия по правни въпроси МИР „Чужбина“
  • отменят досега съществувалата възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс).
  • предлагат - като заместител на отказаните ни физически секции на удобни за диаспората места - ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за Президентски избори 2016

Широка известност получи радио-изказване на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г., в което той се зарича да върне емигриралите българи в България. Днес е изключително трудно да приемем това намерение за сериозно, след като чрез горните промени в ИК управляващото мнозинство на практика отне достъпа на живеещите в чужбина българи до смислено участие в българския обществен живот.

Особено огорчение предизвиква решението на НС да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства. Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново. Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души.


Българите в чужбина бяха активни участници с развита позици на референдума за въвеждане на електронно гласуване. Ето защо не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година– не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места. Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове. Ние ясно съзнаваме, че е необходима експертна подготовка на подходяща платформа и време за нейното изчерпателно тестване.

Изказването на Цветан Цветанов, бегло чертаещо възможност за „експериментално електронно гласуване“ за президентските избори, не може да успокои надигналото се сред диаспората безпокойство относно недалновидните промени в ИК. Защото гражданските ни права не могат да бъдат третирани като експеримент и е шокиращо да чуваме подобни думи от държавник.


В заключение, ние смятаме, че горните промени в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова призоваваме Президента на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина, да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електрнното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.

#ИскамДаГласувам

#стигатрИКове

 


Десислава Христова, Соня Меркова

Референдум 25.10.2015

2015-10-04 17:27:36

Референдумът наближава! На 25 октомври ще имаме уникалната възможност да подкрепим на референдума модерното бъдеще на България като гласуваме за провеждането на избори и референдуми в България и чрез електронно дистанционно (интернет) гласуване.

На предстоящият на 25 октомври референдум в чужбина ще можем да гласуваме, независимо от страната, в която се намираме и без значение дали сме подавали заявление - нужен е само валиден български документ за самоличност (и декларация по образец, която ще Ви предоставят в секцията). 



Намерете най-близката до вас от близо 500-те секции по света и гласувайте на 25.10.2015.

Електронното гласуване по интернет е най-важно именно за нас, българите в чужбина, защото милион наши сънародници ще могат да дадат мнението си свободно и лесно как да се развива страната ни. Ако то бъде въведено, повече няма да има нужда да организираме секции, да пътуваме с часове и да чакаме на опашки, за да упражним правото си на глас.

 

Нашият инициативен комитет "Гласувай без граници" е представляван от тенис-легендата Мануела Малеева. 

Със собствени сили и публично събрахме подкрепа в десетки населени места в България и по света.

Това е чест за нас, но и отговорност към всички българи, които поддържат електронното гласуване.

 

За целта се нуждаем и от ВАШАТА ПОДКРЕПА, за да успеем да стигнем до много повече хора и да убедим съмняващите или страхуващите се:

Нека покажем, че държим да упражняваме своето конституционно право на глас за една по-добра България, където и да се намираме по света!

Защото за всички нас е важно! Защото сме ЕДНО!

Инициативен комитет "Гласувай без граници", представляван от Мануела Малеева
http://referendum2015.bg

 

 


Десислава Христова

Парламентарни избори в чужбина 05.10.2014

2014-10-02 17:00:36

Предстоящите парламентарни избори ще се проведат тази седмица, в неделя, 5 октомври 2014 г., от 06:00 до 19:00 часа местно време (не българско). (http://news-bg-abroad.com/; http://news-bg-abroad.com/2014/09/30/parliam_elections_2014_abroad_what_how_why/)

Къде може да се гласува извън България?
Местата и адресите на изборните секции в чужбина може да видите с кликване върху зелената звездичка на тази карта - http://news-bg-abroad.com/mapelectionwardsabroad/ (използвайте опциите на гугъл)

Кой има право да гласува?

Не се изисква предварителна регистрация или подаване на заявление!

Могат да гласуват всички български граждани

  • живеещи или временно пребиваващи в чужбина (туристи, роднини, приятели и посетители от съседни държави или България)
  • навършили 18 години
  • които представят един валиден български документ за самоличност, като:
    • паспорт (както и дипломатически или служебен)
    • лична карта
    • военна книжка

Ако горните три документа са с изтекла валидност, може да се гласува и с удостоверение, издадено от българско посолство или консулско представителство за подадено заявление за удължаване на тяхната валидност или за издаване на нови.

Как изглежда бюлетината за гласуване в чужбина?
Може да се запознаете с бюлетината за гласуване в чужбина на сайта

Как можете да си спестите време в изборния ден?
На тези избори всеки гласуващ ще трябва да попълни декларация. Повече на сайта на проекта. 

Какъв е изборът по същество?
В тази публикация ще намерите обобщени линкове към платформите, клиповете и презентациите на кандидат-депутатите на 25-те партии и коалиции. (на сайта на проекта и на публикацията, указани по-горе)

Какви са посланията на партиите и коалициите към българите в чужбина ?Следете координационния сайт на проекта, където се надяваме до края на седмицата да можем да публикуваме и тази ценна информация.

Желаем успешен изборен ден!

 

Екипът на проекта

П.П. При въпроси, коментари и нужда от повече информация, моля да се свържете с мен на dessichristova@gmail.com, защото не получавам автоматични известия от тук и съм пропуснала предишните ви въпроси, за което се извинявам. Може и да ни следвате на следната фейсбук страница: https://www.facebook.com/izborivchujbina2014 


Десислава Христова

Европейски избори 25 май

2014-05-22 15:06:18

Здравейте отново!

Няколко дни преди 25 май изпращам адресите на секциите в чужбина: http://glasuvam.org/kade#40
http://www.cik.bg/foreign_sik

За всички, които ще гласуват в чужбина: за гласуването ви трябва лична карта или паспорт (валидни), да си изберете секция (може да отидете, където ви е удобно в откритите секции), да си попълните декларация по образец в секцията или предварително от линка по-долу и да ви впишат в допълнителния списък. Няма да има избирателни списъци за изборите в чужбина. Необходимо е през последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) да имате адресна регистрация едновременно:
а) по постоянен адрес на територията на Република България, така и
б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава – членка на Европейския съюз.

Как се гласува с новата бюлетина: http://news-bg-abroad.com/howtovotewithnewballotpaper/

Може да проверите дали имате право да гласувате тук: https://www.cik.bg/rights_check и тук:https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml
Ако пътувате в чужбина - важат същите правила - може да гласувате, където има открити секции. Повече в линковете по-долу:http://www.cik.bg/foreign?
http://news-bg-abroad.com/righttovote/
https://www.facebook.com/BulgariaIn.EU?fref=ts


Десислава Христова dessichristova@gmail.com

Evropeiski izbori

2014-04-23 23:09:32

Остават 6 дни до крайния срок за подаване на заявления за гласуване за Европейския парламент.

Срокът за подаване на заявления за българите в чужбина е 29.04.2014, 24:00 часа. Според подадените заявления ще се определят броя на секциите в чужбина.

За повече информация за правата ни на европейски граждани в държавите в ЕС: http://bulgariain.eu/eu.php

Къде в чужбина мога да гласувам на удобно за мен място?

  1. Вече отворени секции по държави може да намерите на тази интерактивна карта (http://glasuvam.org/kade#&ep2014-sek)или в този списък (https://www.cik.bg/568?)
  2. Ако все още няма отворена секция на удобно за вас място, може да участвате в отварянето на такава, като подадете заявление по един от двата начина.:
    - по електронен път: на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) тук
    - по пощата: като изпратите попълнено заявление (изтегли и отпечатай в pdf или doc-формат) на адреса на посолството в съответната държава (списък на адресите ще намерите тук) http://news-bg-abroad.com/euroelections/  
    https://www.cik.bg/register?

Важно: Секции в страни извън ЕС може да се отварят само в посолства или консулства. За съжаление това означава, че в страна, където няма посолство или консулство, няма да има възможност да се гласува.

Информационни сайтове:

http://bulgariain.eu/eu.php

https://www.facebook.com/BulgariaIn.EU
https://twitter.com/BulgariaInEU

http://www.elections2014.eu/bg

http://news-bg-abroad.com/euroelections/

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/02/11/2239192_kak_da_glasuvam/?ref=miniurl

http://glasuvam.org/kade#&ep2014-sek

 

 

 


Десислава Христова: dessichristova@gmail.com



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.