Гласове в подкрепа на град БАЛЧИК

Свържете се с автора на петицията

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОДПИСКАТА

2023-03-26 12:26:05

Уважаеми съграждани,

Във връзка с разглеждането на Наредбата за т. нар. „синя зона” и приемането ѝ на мартенската сесия от Общинския съвет на 23.03.2023 г., Ви информирам за следното:

Въпреки нелеката и непоследователна сесия, благодарение и на гражданския отпор, чрез приложени петиции с над 1200 подписа, изказвания и присъствие на граждани по време на сесията, се стигна до следните добри решения:

1. Платеното паркиране ще важи само в периода април – септември /от 9:00 до 20:00 часа/.
 
2. Цената за 24-часов престой остава 10 лева, а не 20 лева, както предвиждаха кмета на Община Балчик и Общинската администрация.
 
3. Алея „Ехо“ влиза само частично в обхвата на платеното паркиране до знака „Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки“ (Тоест няма да обхваща зоната около детския кът).

 
Какво не се прие:

 
1. Цената за почасово платено паркиране за 1 час да остане 1 лв. с ДДС.
 
2. От зоните за платено паркиране на територията на гр. Балчик да отпадне паркинг „МБАЛ".
Стигна се до момент, в който предложението паркинг „МБАЛ” да отпадне от плана за платено паркиране беше гласувано и прието. След това, по искане на общинския съветник Илиян Станоев, чрез отрицателен вот, се прегласува и се отхвърли с уговорката да се приеме предложението му паркингът на болницата да бъде с тричасов безплатен престой. Накрая и това предложение не беше прието.
 
3. Платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес в „Зона за платено паркиране" да отпадне за гражданите на Община Балчик. Вместо това те да имат право на безплатен стикер или абонаментна карта, с обозначени три имена и регистрационен номер на колата, чрез които да удостоверяват правото си. Абонаментът да важи за всички зони за платено паркиране на територията на гр. Балчик.

Мотивите за отхвърлянето на това предложение са, че подходът е „възможно да се възприеме като дискриминационен спрямо останалите граждани”, независимо, че ние плащаме данъци в Община Балчик. За гражданите на Община Балчик не може, но за автомобилите собственост на Община Балчик може! Това изобщо не е дискриминационно спрямо гражданите на Община Балчик!

Какво следва оттук нататък?

След целия хаос по време на сесията, на който станахме свидетели, Наредбата се прие с корекциите, които споменах по-горе. Кметът Николай Ангелов обеща, че на следваща сесия, след анализ на протокола от 23.03.2023 г., ще внесе още корекции в наредбата, които ще бъдат обсъждани в Общинския съвет. Ще се разглежда и паркингът на болницата да бъде с тричасов безплатен престой, за да бъде достъпен за пациентите.

Личното ми мнение за сесията и обсъждането на тази важна тема е, че липсата на добра организация по време на сесията, както и слабата подготовка от страна на Общинския съвет, отклониха съществения дебат, а именно:
 
- Искаме ли Балчик да има успешен туристически сезон и да оставим цената за платено почасово паркиране 1 лв. с ДДС?
- Дискусия върху финансовия анализ, предоставен от Община Балчик, който поставя много въпросителни.
- Съществува ли визия за управлението на Общинското дружество „Кибела 2014" ЕАД в следващите години?
- Целенасочено ли се води дружеството към загуба?
- Ако дружеството излезе на загуба през 2023 г., кой ще поеме отговорността за това?
- Има ли значение и до каква степен се чува мнението на гражданите?

 Какво ще предприема?

Още другата седмица ще изпратя писмо до Областния управител на Област Добрич с молба и сигнал да обърне внимание на плана за включване в зоната на платено паркиране на паркинг „МБАЛ”, както и на изготвения финансов анализ, който планира печалба от 3548,00 лв., изпускайки факта, че на Общинското дружество „Кибела 2014", с Решение 671 Протокол 39 от 22.12.2022 г., е отпуснат безлихвен заем в размер на 100 000 лв., който трябва да бъде върнат до края на 2023 г.:

„2.Предоставените по т.1 от настоящото решение финансови средства да бъдат възстановени на Община Балчик до края на 2023 г.”

С УВАЖЕНИЕ,
Мартин Кръстев

Мартин Кръстев

Гласове в подкрепа на град БАЛЧИК, ПРОДЪЛЖАВА НАБИРАНЕТО НА ПОДПИСИ

2023-03-02 14:51:41

Уважаеми граждани, администрацията на Община Балчик е пуснала ново ОБЯВЛЕНИЕ за предложение за Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на община Балчик, приета с Решение 517 по Протокол №32/28.04.2022г. на Общински съвет Балчик. Срокът за предложения, становища, мнения и препоръки по настоящия проект е до 20.03.2023 г. Във връзка с това, продължаваме да събираме подписи. Разбирам от различни места, че много хора не са запознати с това, че се събират подписи. Моля, популяризирайте сред Ваши приятели и познати, за да може да бъде чут гласът на възможно най-голям брой хора, съгласни с нашите виждания относно режима на платено почасово паркиране!

Към момента имаме над 500 подписи, а темата предполaга много повече заинтересовани. Продължава събирането на подписи и на хартия. Ако някой има желание да събира подписи на хартиен носител, нека се свърже с мен - 0892474998. 

 

С УВАЖЕНИЕ,

Мартин Кръстев


Мартин Кръстев

ВНЕСОХ ПОДПИСКАТА

2023-02-18 15:55:50
УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ ПОДКРЕПИЛИ ПОДПИСКАТА, 
 
Във връзка с инициираната от мен подписка към искането, което изпратих до кмета на Община Балчик и председателя на Общински съвет Балчик на 11.02.2023 г., относно проект на Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на Община Балчик, Ви информирам, че над 500 души са подкрепили следните искания:
 

1.       Цената за почасово платено паркиране за 1 час да остане 1 лв. с ДДС 

  2.       Режимът на платено почасово паркиране да бъде валиден за всички календарни дни само през периода от 01.05. до 30.09  

  3.       От зоните за платено паркиране на територията на гр. Балчик да отпаднат алея „Ехо“ и паркинг „МБАЛ“

  4.       Платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес в „Зона за платено паркиране" да отпадне за гражданите на Община Балчик. Вместо това те да имат право на безплатен стикер или абонаментна карта, с обозначени три имена и регистрационен номер на колата, чрез които да удостоверяват правото си. Абонаментът да важи за всички зони на платено паркиране на територията на гр. Балчик.

 
Подписката на граждани от Балчик и страната, беше събирана както на хартиен носител, така и в онлайн пространството, чрез сайта Peticiq.com /   https://www.peticiq.com/390597?u=8600726   /. 
Мнението си, посредством подписката, изразяват хора от най-различни браншове в града - културни дейци, адвокати, хора работещи в сферата на здравеопазването и педагози. Активност проявиха и майки с деца, пенсионери, хора, на които не им е безразлично случващото се в града. Участие в подписката взеха и туристи, които редовно посещават града ни. 
Днес (18.02.2023 г.) към искането, което изпратих до кмета на Община Балчик и председателя на Общински съвет Балчик, приложих сканирани листи със саморъчни подписи на гражданите, както и файл с подкрепилите искането онлайн.
 
Искрено се надявам, че мнението над 500 души ще бъде взето под внимание от местната власт. Най-вероятно проектът ще се разглежда на мартенската сесия на Общински съвет Балчил. Ще Ви информирам, когато има яснота относно това. Призовавам всеки, който има възможност, да присъства на сесията в подкрепа на исканията.
 
С УВАЖЕНИЕ,
МАРТИН КРЪСТЕВ
 

Мартин Кръстев

Гласове в подкрепа на град БАЛЧИК, СРОКЪТ СЕ КОРИГИРА 16.02.2023

2023-02-13 19:42:39

Уважаеми подкрепящи исканията граждани, днес звъннах в администрацията на Община Балчик, за да попитам относно срока на приемане на предложения. Би било по-добре подписката да бъде внесена преди 19 февруари. Тоест срокът за участие в подписката се коригира на 16.02.2023 (четвъртък), защото трябва да бъде внесена най-късно на 17.02.2023 (петък - последният работен ден преди 19.02.2023). Моля, популяризирайте и споделяйте подписката сред вашите приятели и познати, за да може да бъде чут гласът на възможно най-голям брой хора, съгласни с нашите виждания относно режима на платено почасово паркиране.

 

С УВАЖЕНИЕ,

Мартин Кръстев


Мартин Кръстев



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...