НЕ НА ЦЕНЗУРАТА В БНР

 

ДО

 

        УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА Б Н Р

 

                                                                         

ДО

 

         СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

                                                                             

ДО

 

          ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

                                                                             

ДО

 

          „РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ”

 

                                                                                             

 

НЕДОПУСТИМО ПОСЕГАТЕЛСТВОТО ВЪРХУ СВОБОДНОТО СЛОВО В ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

Медийната свобода в България е на критично ниски нива – тъжна констатация, която подчертават и редица авторитетни международни организации. Непрозрачната собственост, медийните картели и подчиняването на редакционната политика на корпоративни и партийни интереси ограничават свободата на словото.

 

Тъкмо в тази атмосфера, нараства ролята и отговорността на обществените медии за защита и насърчаване на плурализма, равноправното отразяване на различните гледни точки в обществото и недопускането на политически натиск върху журналистите.

 

Немотивираното снемане на предавания, спечелили своята публика се превърна в практика и рутинно упражнение на новото ръководство на БНР. Всичко това се случва с мълчаливото съгласие и безучастие на Съвета за електронни медии.

 

Настояваме да бъдат огласени мотивите, с които Програмният съвет на БНР спря от ефир редица предавания в програмите на общественото радио. Предавания, носители на престижни медийни награди. Предавания, очаквани от своите слушатели.

 

С особено безпокойство посрещаме решението на общественото Българско национално радио да свали от ефир едно от най-слушаните свои предавания, което дава трибуна на мнения и гледни точки, които имат своята обществена легитимност, но са табуизирани или подценявани от частните електронни медии, а често и от обществената Българска национална телевизия поради това, че са неудобни за политически или корпоративни интереси. Става дума за предаването „Деконструкция” с водещ Петър Волгин. Същият водещ, който беше отличен миналата година, не от друг, а от слушателската аудитория на БНР.

 

Мотивите за този акт на ръководството на обществената медия са категорично неприемливи и не отговарят на високите европейски стандарти за медийна свобода и редакционна независимост. Предаването на г-н Волгин е снето от ефир, защото по време на предизборната кампания щяло да има „обаждания от политически сили и да се създава напрежение”. Това свидетелства недвусмислено за политически мотиви и политически натиск за лишаване на широката слушателска

 

 

 

аудитория на БНР от предаването „Деконструкция” – акт, който е безпрецедентен в досегашната повече от десетилетна история на предаването. Това е цензура и посегателство върху плурализма и свободното слово.

 

Настояваме за незабавно връщане на „Деконструкция” в ефир и прекратяване на политическия натиск върху предаването и неговия водещ.

 

Обществените медии в България имат нужда не само от праволинейно и безпристрастно анализиране на новини и факти, а и от журналистика, основана на прозрачността, силния и дълбок анализ, собственото мнение и позиция по разглежданите теми и събития.

 

Обръщаме се към Съвета за електронни медии в България и към международните институции – спрете цензурата, защитете свободното слово!