ПОДПИСКА ЗА НЕЗАБАВНОТО ПРЕМАХВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ЖИВИТЕ ДИНОЗАВРИ И ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ПЕПЕРУДИТЕ“ ПРОВЕЖДАЩА СЕ В ПАРКА НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г.С. РАКОВСКИ“

Ж А Л Б А  

ДО ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА Кмет на Столична община

ГЕНЕРАЛ – МАЙОР ТОДОР ДОЧЕВ

Началник на Военна академия „Г. С. Раковски“

КОПИЕ ДО

НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ

Кмет на район ,,Оборище“

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Кмет на район ,,Средец“

БОРИС БОНЕВ

Председател на партия ,,Спаси София“, общински съветник в СОС

АЛЕКСАНДЪР ТРАЙКОВ Главен директор на Инспектората за опазване на културното наследство при Министерство на Културата

ПЛАМЕН УЗУНОВ Секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на република България  

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Пишем Ви като представители на долуподписаните граждани от район ,,Средец“ и район ,,Оборище“ в столица.

Става въпрос за  изложбата Живите динозаври и приказният свят на пеперудите, настанена в управлявания от Вас парк на Военната академия ,,Г.С. Раковски“. Мероприятието се осъществява от частна фирма ,,Пуко енд Пука ейджънси“ ООД, ЕИК 202848429,  ул. ,,Опълченска“ № 102, вх. А, ет. 3 ,  МОЛ: Дан Николае Фироуи, тел. за връзка: 0889 5531938. Отворена е за посетители от 14. 04.2023 г., като  краен срок  на мероприятието не е посочен.

Въпросната  проява е абсолютно неприемлива за всички нас по следните причини: Първо: рекламираното като ,,изложба“ мероприятие де факто е атракцион за деца, тип ,,луна парк“, използващо стари макети на динозаври, издаващи ужасни звуци. Смятаме, че е недопустимо Военната академия ,, Г . С.  Раковски“, символ на висшето военно образование в България, която е и групов паметник на културата да бъде предоставена за такъв тип долнопробни панаирджийски зрелища, накърняващи нейния статут, значение и достойнство. Това е оскърбително не само за настоящото и бъдещото българско офицерско съсловие, но и за всички военни, получили образованието си в нея, отдали живота си за Родината както в мирно време, така и по бойните полета през войните.

Паркът към Военната академията, намиращ  се в сърцето на столицата, доскоро беше еталон за това какво трябва да представлява един  европейски парк – тихо място за почивка и разходка на майки с деца, пенсионери, студенти, подготвящи тук изпити, граждани, търсещи спокойствие от автомобилния шум на големия град. Забранен за велосипедисти, за кучета и консумиране на алкохолни напитки, паркът беше предпочитано място за уединение, чист въздух, тишина и разходка.

В момента достъпът на съществена част от парка е оградена за ,,бизнес“, обслужващ съмнителни частни интереси, превърнат е в шумно място за нелепи ,,забавления“ и печалбарство. Доказателството: цената на билет за дете е 16 лв., а за придружител 18 лв. Тъй като на ,,изложбата“ не се допускат деца под 14-годишна възраст, родител с дете трябва да заплати 34 лв., ако родителят има две деца сумата нараства на 50 лв. Колко семейства могат да си позволят тези суми и това не е ли дискриминация на децата от уязвимите във финансово отношение семейства?

Нещо повече, има риск, потребителите да останат с впечатлението, че това е схема, упражнявана от самата Военна академия, което накърнява имиджа и историческото достойнство на академията.

Второ, и може би най-важното: намиращите се в парка макети издават непоносими за човешкото ухо силни, резки, звуци на ,,ревящи динозаври“ и ,,крещящи праисторически птици“. В допълнение на високоговорители е пуснат генериран по синтетичен път електронен звуков фон. Този постоянен звуков тормоз, съдържащ ултразвукове, вредни за човешкия слух, и психично здраве, се стоварва върху живеещите в района и продължава без прекъсване всеки ден от  седмицата от 10 до 19 часа, а в събота и неделя от 10 до 20 часа. Това нарушава възможността за концентрация на мнозина от нас, които работим от вкъщи, т. нар. home office, както и за пълноценна почивка през уикендите и официалните празнични почивни дни. Прави невъзможно пребиваването на терасите или отварянето на прозорците ни – звуковата агресия е прекалено голяма цена за дишането на чист въздух. Принудени сме да живеем в собствените си апартаменти, затворени като в ,,аквариуми“, съобразявайки живота си с разписанието на рева на динозаврите и крясъците на птиците.

Трето, и също не по-малко важно: през уикендите, околните улици в района около Военна академия се превръщат в паркинг за приходящите автомобили (такъв за проявата не е осигурен), което лишава  живеещите в района, плащащи за годишни стикери,  да ползват и след това повторно да паркират автомобилите си – особено в неделя, когато паркирането до 20 часа е безплатно.  

Смятаме, че всичко гореизложено е брутално погазване на правата ни на собственици и наематели, въобще на граждани, и се питаме кой и срещу какво има интерес от това?

Поради всички изложени дотук причини любезно настояваме гореописаната дейност,   наречена  ,, Изложба Живите динозаври и приказният свят на пеперудите“,  незабавно да бъде прекратена, както и да получим уверението Ви, че подобни мероприятия няма да ни тормозят в бъдеще време.

Готови сме да срещнем с Вас и лично да обсъдим подробности и детайли по настоящата жалба, ако е необходимо. Надяваме се да преосмислите и вземете единственото възможно решение относно писмото ни.

В противен случай ще се наложи да потърсим съдействие от медиите – четвъртата власт в България, на социалните мрежи и гражданските сдружения. Запазваме си и правото да предприемем необходимите, разрешени от законна действия, като митинги, протести  живи вериги и др. за да защитим интересите си на граждани, собственици и наематели, като и да търсим справедливост по съдебен ред.  

СОФИЯ 22.04.2023 г.                                                      С УВАЖЕНИЕ:            

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че ИЛИЯ МИХАЙЛОВ ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...