ПЛАТЕН МЕНСТРУАЛЕН ОТПУСК И БЕЗПЛАТНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА МЕНСТРУАЛНИ ПРОДУКТИ

728x546_1_ece43569caea9ae490e59ae24fa32132@1706x1280_0xac120003_19330794191612880657.jpgОтпускът по болест за жени, страдащи от възпрепятстваща менструация/период, трябва да бъде адаптиран, за да се нормализира здравето и благосъстоянието на жените. Свободният достъп до менструални продукти може допълнително да помогне.

Месечният цикъл на жената е физически процес, който се случва всеки месец на възраст между дванадесет и петдесет години. Това е начинът на тялото да се подготви за бременност. Обикновено по време на лутеалната фаза, когато не настъпва бременност, жените могат да изпитат интензивни симптоми като спазми, проблеми със съня, подуване на корема, главоболие, акне, чувствителност на гърдите, желание за храна, силна болка, гадене, кървене и др. Темата е нещо, което повечето съвременни европейски общества не приемат на сериозно. На жените може да им е трудно да изпълняват ежедневните задачи или да работят, когато имат цикъл. По този начин нормализирането на процеса в знак на солидарност с жените и полагането на допълнителна грижа чрез следване на релевантните по темата стъпки на сегашното правителство на Испания (https://www.dw.com/bg/v-ispania-otpuska-za-menstruacia-i-ulesnena-smana-na-pola/a-64741051) може да се окаже голям скок към положителна промяна в България и дори универсален европейски закон касаещ отношението към здравето на жените в бъдеще.

П.П.

Споделяйте петицията в социалните мрежи, за да може инициативата да достигне до възможно най-много съмишленици!

Благодаря ви предварително!

С подписването си упълномощавам Камен Гечев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.