Създаване на звено към Община Панагюрище, което заедно със служители на МВР да контролира ефективно неизползването на забранени горива за отопление от гражданите на град Панагюрище.

Нека ние жителите на Община Панагюрище се обединим и изискаме от Общинските власти създаване на звено за ефективен контрол на замърсителите на въздуха и водата на територията на нашата общност.

През зимния сезон на всяка година, инсталираните датчици за контрол на въздуха 53943 ул. Сава Радулов, 61960 ул. 6-ти Септември и 8365 ул. Георги Бенковски, които могат да бъдат следени тук:   https://airbg.info/karta/ показват в студените дни в пъти превишаване на нормите за фини прахови частици PM2.5 µg/m³ и PM10 µg/m³ - на 12.11.2022 при допустима норма от 25 µg/m³ за най-фините прахови частици, замърсяването е 155,2 µg/m³, а при допустима норма от 50 µg/m³ за PМ10 замърсяването е 351,9!!!!!

Много наши съграждани, неосъзнавайки какво причиняват на себе си и на другите около тях, изгарят , без да се замислят, пластмаси, отработени масла, обработена с лакове и смоли дървесина и всякакви други отпадъци, които изпускат в атмосферата - диоксини, фурани, живак, полихлорирани бифенили и полициклични ароматни въглеводороди. Фталатите - самите химикали, които дават на пластмасите желаните качества - гъвкавост и мекота - са нарушители на ендокринната система, свързани с множество здравословни проблеми, от проблеми с фертилитета и неонатални въздействия върху бебетата до алергични и астматични симптоми при децата и възрастните. Хроничното излагане на тези силно токсични изпарения и вещества може да причини рак и неврологични увреждания и да наруши репродуктивните, щитовидната и дихателната системи - 7 милиона души по света, умират от излагането на замърсители на въздух всяка година.

Един литър изгорено масло, отделя такова  количество вредни вещества, което човек, в нормални градски условия, би вдишал за период от цели три години. А изхвърлено във водна среда, един литър отработено масло би образувало тънък  филм, спиращ достъпа на кислород на водните обитатели,  на  площ от 4000 кв.м. Излети в почвата, отработените масла предизвикват необратимото й отравяне.

Нерегламентирано изгаряне на отпадъци е забранено от Закона за управление на отпадъците!

При установяване на нарушението на мястото на извършване, извършителят се санкционира, като санкциите за физическо лице са от 2000 до 5000 лв., а за юридическо лице - от 10 000лв. до 50 000лв.

За това бихме искали да бъде създадено звено за контрол и налагане на санкции при необходимост към Община Панагюрище.

С подписването си упълномощавам Димитър Даскалов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.