Подписка за незабавно освобождаване на Росен Христов от длъжността на служебен министър на енергетиката!

росенхристов.jpg

Призив за незабавно освобождаване на Росен Христов от длъжността на служебен министър на енергетиката

Причина за искането ни са явните и многократни опити на служебния министър да лобира в полза на Газпром като постави страната ни в унизителна зависимост от доставките на руски газ.

Още с встъпването си в длъжност, Росен Христов показа категорична липса на експертност и пълно непознаване на енергийния пазар, което поставя както потребителите, така и националната ни сигурност в опасност.

Във време  на агресивни военни действия на Русия в Украйна, Газпром и доставките на газ биват използвани като машина за геополитически натиск. В пика на енергийната криза в Европа, когато страните-членки търсят всевъзможни механизми за намаляване на потреблението, увеличаване на подкрепата към бизнеса и домакинства, търсене на алтернативни и сигурни доставки на газ, Росен Христов, с нескритата подкрепа на президента Румен Радев, откровено и публично лобира в полза на Газпром като манипулира и внушава от позицията на министър откровени неистини. Така той обяви връщането на доставките за страната от Газпром за неизбежно заради ниската цена и невъзможността да се набави синьо гориво от другаде, при все, че целенасочено не се направи необходимото за това и че към днешна дата Газпром изцяло спря доставките за неограничен период по Северен поток към всички страни от ЕС. Въпреки известната ненадеждност на доставчика и грубото неизпълнение на поетите от него договорни ангажименти през годините, Румен Христов продължи да твърди, че Газпром е предвидим за страната ни партньор. На своебразен брифинг пред Президентството той посочи, че се търсят начини за разучаване от наша страна на "европейската схема на плащане" към руснаците в рубли и се наложи още там, на място, журналисти да му припомнят, че подобна схема не се изпълнява и че в ЕС няма дружество с държавно участие, което да се е съгласило да изпълнява ултиматума на руснаците. Министър Росен Христов продължи с откровена заплаха, че не поднови ли доставките от Газпром, страната ни може да загуби милиарди при евентуално арбитражно дело, което негово изявление произведе бурна реакция и недоумение сред юридическите среди у нас, след като Булгаргаз и до момента не е спряла да изпълнява своите задължения по договора.

С всичките си действия, Росен Христов скандализира, работи в ущърб на българските интереси, дискредитира страната ни пред европейските ни партньори и провежда политики на задълбочаване на руската газова зависимост. Това негово поведение е напълно неприемливо и вредно за България и изисква незабавното отстраняване на лицето от поста.

Служебният кабинет е изцяло отговорност на президента Румен Радев, а позицията му в последните месеци поставя под голям въпрос както ролята му на обединител и гарант на националния суверенитет, така и ползата за българите от фигура, която въплъщава всичко друго, но не и достойнството на нацията.

___

Клуб "Девети декември"

#9XII


Клуб "Девети декември"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Клуб "Девети декември" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...