Отворете дворовете на училищата в Пловдив

П Е Т И Ц И Я

Уважаеми г-н Здравко Димитров - кмет на град Пловдив,
Уважаеми г-н Георги Стаменов - кмет на Район Централен,
Уважаеми кметове на общини и директори на училища,

Ние - родителите на малки и не чак толкова малки деца в град Пловдив - сме изключително недоволни от тенденцията дворовете на общинските училища да бъдат заключвани. Въпреки че осъзнаваме и оценяваме усилията на Общината да осигури детски площадки и съоръжения за уличен фитнес на много места в града, искаме да подчертаем, че спортът и движението не се изчерпват с пързалки и люлки за най-малките и вдигане на железа за най-големите.

Искаме децата ни да имат безопасни места, където да ги научим да карат колело, тротинетка и ролери. Такива места в града ни на практика не съществуват. Единствените места, които са по-широки и с равна настилка и които не са затрупани от паркирани коли, и където в непосредствена близост не преминават автомобили са парковете на Гребния канал и Лаута. Там обаче е пълно с хора и децата ни отново не са в безопасност. Също така не всеки има възможност да закара детето с колелото си до там. Страшно незадоволително е и положението със свободните игрища за практикуване на колективни спортове - футбол, баскетбол, хандбал. Броят се на пръстите на едната ръка и обикновено са заети от възрастни (които също имат нужда от спорт, но от това страдат децата ни). А срещу едно от тях в момента дори се води дело.

Училища като "Паисий Хилендарски" с години бяха сборен пункт на малчугани, които вече са твърде големи за пързалките и люлките. Там се учеха да карат колело, там се учеха и на колективни спортове като футбол и баскетбол. В последно време обаче дворовете са затворени, а аргументите за това - меко казано неадекватни. Директорите на училищата ни обясняват, че заварвали сутрин страшна мръсотия - включително презервативи, спринцовки, кутии от бира и цигари. Много ви моля, госпожи и господа директори - децата ни стоят там до късно и не сме видели нито един наркоман, както и никой не си е позволил да прави секс пред децата ни... Не ставайте смешни! Като сложите катинар на вратата по никакъв начин не възпрепятствате хората, които биха направили тези поразии, защото те и без това могат да си прескочат оградата. И в момента по-големите ученици прескачат оградата безпроблемно.

Като сложите катинар на вратата единствените хора, които възпрепятствате, са децата на възраст от 5-12 години и техните майки, които ги пазят. Иначе казано принуждавате 1/3 от децата в Пловдив да стоят пред компютъра и да не се развиват двигателно. С единствената цел да пазите чистачите си и пазачите си от допълнителна работа. Във всеки случай, обаче, в презастроения ни град, в който почти не останаха свободни парцели, ще излезе много по-евтино да се почистват и поддържат съществуващите съоръжения в училищните дворове, отколкото да се отчуждят парцели и да се изградят новите съоръжения, свободни за гражданите.

В последните 2 седмици този проблем е на дневен ред и в другите градове. И вече е решен. В Бургас кметът Димитър Николов учтиво припомни на всички директори на училища, че има негова заповед от още 2020г. дворовете да бъдат свободни за достъп. В София кметът на Район Слатина Георги Илиев съдейства да се отвори двора на 31-во училище.

Дами и господа директори и кметове - моля да вземете пример и да вземете единственото реалистично и правилно решение на проблема като отворите дворовете на общинските училища за свободен достъп и, ако е нужно, осигурите бюджет за поддържане. Защото всичко друго би струвало много повече пари и би отнело много повече време и до тогава децата ни ще са пораснали без да могат да карат колело и без да са обикнали Цар Футбол. Цар Футбол, за който Общината дава десетки милиони за строеж на стадиони за частните клубове. В които не знаем кой ще тренира и кой ще го гледа ако училищата останат затворени.

С уважение,
Долуподписаните родители от Пловдив

Моля, проверявайте си имейла за потвърждаване на подписите!

Родителите в Пловдив    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Родителите в Пловдив да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.