Отворете дворовете на училищата в Пловдив

П Е Т И Ц И Я

Уважаеми г-н Здравко Димитров - кмет на град Пловдив,
Уважаеми г-н Георги Стаменов - кмет на Район Централен,
Уважаеми кметове на общини и директори на училища,

Ние - родителите на малки и не чак толкова малки деца в град Пловдив - сме изключително недоволни от тенденцията дворовете на общинските училища да бъдат заключвани. Въпреки че осъзнаваме и оценяваме усилията на Общината да осигури детски площадки и съоръжения за уличен фитнес на много места в града, искаме да подчертаем, че спортът и движението не се изчерпват с пързалки и люлки за най-малките и вдигане на железа за най-големите.

Искаме децата ни да имат безопасни места, където да ги научим да карат колело, тротинетка и ролери. Такива места в града ни на практика не съществуват. Единствените места, които са по-широки и с равна настилка и които не са затрупани от паркирани коли, и където в непосредствена близост не преминават автомобили са парковете на Гребния канал и Лаута. Там обаче е пълно с хора и децата ни отново не са в безопасност. Също така не всеки има възможност да закара детето с колелото си до там. Страшно незадоволително е и положението със свободните игрища за практикуване на колективни спортове - футбол, баскетбол, хандбал. Броят се на пръстите на едната ръка и обикновено са заети от възрастни (които също имат нужда от спорт, но от това страдат децата ни). А срещу едно от тях в момента дори се води дело.

Училища като "Паисий Хилендарски" с години бяха сборен пункт на малчугани, които вече са твърде големи за пързалките и люлките. Там се учеха да карат колело, там се учеха и на колективни спортове като футбол и баскетбол. В последно време обаче дворовете са затворени, а аргументите за това - меко казано неадекватни. Директорите на училищата ни обясняват, че заварвали сутрин страшна мръсотия - включително презервативи, спринцовки, кутии от бира и цигари. Много ви моля, госпожи и господа директори - децата ни стоят там до късно и не сме видели нито един наркоман, както и никой не си е позволил да прави секс пред децата ни... Не ставайте смешни! Като сложите катинар на вратата по никакъв начин не възпрепятствате хората, които биха направили тези поразии, защото те и без това могат да си прескочат оградата. И в момента по-големите ученици прескачат оградата безпроблемно.

Като сложите катинар на вратата единствените хора, които възпрепятствате, са децата на възраст от 5-12 години и техните майки, които ги пазят. Иначе казано принуждавате 1/3 от децата в Пловдив да стоят пред компютъра и да не се развиват двигателно. С единствената цел да пазите чистачите си и пазачите си от допълнителна работа. Във всеки случай, обаче, в презастроения ни град, в който почти не останаха свободни парцели, ще излезе много по-евтино да се почистват и поддържат съществуващите съоръжения в училищните дворове, отколкото да се отчуждят парцели и да се изградят новите съоръжения, свободни за гражданите.

В последните 2 седмици този проблем е на дневен ред и в другите градове. И вече е решен. В Бургас кметът Димитър Николов учтиво припомни на всички директори на училища, че има негова заповед от още 2020г. дворовете да бъдат свободни за достъп. В София кметът на Район Слатина Георги Илиев съдейства да се отвори двора на 31-во училище.

Дами и господа директори и кметове - моля да вземете пример и да вземете единственото реалистично и правилно решение на проблема като отворите дворовете на общинските училища за свободен достъп и, ако е нужно, осигурите бюджет за поддържане. Защото всичко друго би струвало много повече пари и би отнело много повече време и до тогава децата ни ще са пораснали без да могат да карат колело и без да са обикнали Цар Футбол. Цар Футбол, за който Общината дава десетки милиони за строеж на стадиони за частните клубове. В които не знаем кой ще тренира и кой ще го гледа ако училищата останат затворени.

С уважение,
Долуподписаните родители от Пловдив

Моля, проверявайте си имейла за потвърждаване на подписите!


Родителите в Пловдив    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Родителите в Пловдив да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )