НЕ на задкулисието и кадровиците в МЗХГ! Подкрепа за Александър Дунчев!

колаж.jpgПетиция в подкрепа на Александър Дунчев, народен представител от ПП “Продължаваме Промяната”, по повод на изразената му позиция срещу задкулисието и кадровите назначения в горите и земеделието

От години управлението и ползването на горите в България имат нужда от прозрачност и професионализъм. 

Досега често назначенията и контролът върху горите от години се осъществява от политическата върхушка на ГЕРБ и ДПС, която прокара унищожителни за горите ни схеми за кражби, подкрепящи и стимулиращи незаконната сеч, за които активисти и горски експерти многократно са алармирали  и подавали сигнали.

За съжаление, новото  ръководство на Министерство на земеделието, в ресора на БСП,  не само не прекрати порочните схеми за назначения и кражби, но и предприе ударни рокади в горския сектор и Държавен Фонд “Земеделие” (ДФЗ) – непрозрачни и с неясни мотиви:

  • Съставът на управителните съвети на държавните предприятия в системата на горите, преназначен с нов петгодишен мандат в последните дни от управлението на ГЕРБ, все още не е променен. В същото време в някои горски стопанства се назначават стари директори, компрометирани с дейността си, за което алармира и депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш шеф на ресорната агенция по време на двете служебни правителства - Александър Дунчев.
  • Държавният Фонд “Земеделие” е с нов директор, за който не става ясно дали има експертиза в земеделието. Николай Каварджиклиев е бил в Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД до 2009 г., заедно с бившия депутат от ДПС и зам.-министър на транспорта по време на тройната коалиция Юджел Атилла. Според Търговския регистър, до 2011 г. е бил съдружник с Анна Борисова – сестра на бившата секретарка на експремиера Сергей Станишев – Ирена Борисова. През 2021 г. е заличен като член на УС на застрахователна компания „Уника Живот“ АД, бил е и член на Надзорния съвет на застрахователна компания „Уника“ АД.

След участието на г-н Дунчев в „Лице в лице“ по БТВ от 09.03.2021, той беше подложен на изключително голям натиск от представители на БСП, които публично го обвиниха в „невменяемост“, „лудост“ и „неадекватност“. Подобни квалификации, отправени към народен представител и експерт, доказал се със своите професионални качества, етика и желание за опазване на българските гори, са абсолютно недопустими и неприемливи. 

До този момент всички политически действия и бездействия в системата на горите и ДФЗ говорят за запазване на досегашното статукво по места и създаване на предпоставка за разцепление между различните участници в лесовъдския, горския, ловния и земеделския сектор, в които са заети над 100 000 български граждани. Далеч повече хора от местното население остават в страх за оцеляването си от политически зависими „владетели“ и феодали по места из цялата страна, а същевременно по никоя от обещаните промени за подкрепа на малките земеделски стопани и диверсификацията на малкия бизнес в дърводобива не се отбелязва напредък.

Обещаното в коалиционното споразумение на правителство отделяне от Министерството на земеделието на Изпълнителната агенция по горите като самостоятелно политическо ведомство е компрометирано от политически пазарлъци част от горските служби и правомощия за разпореждане с държавните горски ресурси да останат на подчинение на аграрното министерство.

Промяната, която се очакваше да изведе България на по-високо ниво в земеделието и горите не само е компрометирана от противоречивите назначения и недалновидни, несъобразени с предварителните ангажименти по съставянето на правителството решения, но безнадеждно отдалечи знаещите и можещите от предните линии да определят политиките в сектора.

Ние категорично настояваме за:

  1. Оставка на Атанас Добрев заради системните му и дългогодишни действия в защита на задкулисието и схемите в горското стопанство от позицията му на зам.-министър на земеделието във вече 4 правителства - от времето на ГЕРБ и Патриотите, от времето на служебните правителства, преди това назначен във Фонд “Земеделие” по времето на Орешарски и ДПС.
  2. Публикуване на имената и компетенциите на всички кадрови промени в горската система и ДФЗ през последната една година;
  3. Прекратяване на политическите назначения и провеждане на честни и прозрачни процедури за назначения в администрацията по горите и ДФЗ;
  4. Предприемане на бързи действия за коригиране безпрецедентната заявка за политическа употреба на най-уязвимия ресурс – дървесния.
  5. Спешно изпълнение на коалиционното споразумение по отношение на предвидената в него горска реформа - отделяне на Aгенцията по горите като Държавна горска агенция с пълни политически правомощия, въвеждане на конкурсно начало и независимост на горската експертна служба от политически натиск.

Нека заедно да спрем схемите на горската мафия, подкрепени от БСП и Министерство на земеделието и да предотвратим пълното овладяване на българските гори!

Зорница Стратиева

Мануела Малеева

Гергана Кабаиванова

Цецка Бачкова

д-р Вера Стаевска

Калоян Янков

д-р Александър Симидчиев

#9XII

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам 9XII да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )