НЕ на задкулисието и кадровиците в МЗХГ! Подкрепа за Александър Дунчев!

колаж.jpgПетиция в подкрепа на Александър Дунчев, народен представител от ПП “Продължаваме Промяната”, по повод на изразената му позиция срещу задкулисието и кадровите назначения в горите и земеделието

От години управлението и ползването на горите в България имат нужда от прозрачност и професионализъм.

Досега често назначенията и контролът върху горите от години се осъществява от политическата върхушка на ГЕРБ и ДПС, която прокара унищожителни за горите ни схеми за кражби, подкрепящи и стимулиращи незаконната сеч, за които активисти и горски експерти многократно са алармирали  и подавали сигнали.

За съжаление, новото  ръководство на Министерство на земеделието, в ресора на БСП,  не само не прекрати порочните схеми за назначения и кражби, но и предприе ударни рокади в горския сектор и Държавен Фонд “Земеделие” (ДФЗ) – непрозрачни и с неясни мотиви:

• Съставът на управителните съвети на държавните предприятия в системата на горите, преназначен с нов петгодишен мандат в последните дни от управлението на ГЕРБ, все още не е променен. В същото време в някои горски стопанства се назначават стари директори, компрометирани с дейността си, за което алармира и депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш шеф на ресорната агенция по време на двете служебни правителства - Александър Дунчев.
  • Държавният Фонд “Земеделие” е с нов директор, за който не става ясно дали има експертиза в земеделието. Николай Каварджиклиев е бил в Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД до 2009 г., заедно с бившия депутат от ДПС и зам.-министър на транспорта по време на тройната коалиция Юджел Атилла. Според Търговския регистър, до 2011 г. е бил съдружник с Анна Борисова – сестра на бившата секретарка на експремиера Сергей Станишев – Ирена Борисова. През 2021 г. е заличен като член на УС на застрахователна компания „Уника Живот“ АД, бил е и член на Надзорния съвет на застрахователна компания „Уника“ АД.

След участието на г-н Дунчев в „Лице в лице“ по БТВ от 09.03.2021, той беше подложен на изключително голям натиск от представители на БСП, които публично го обвиниха в „невменяемост“, „лудост“ и „неадекватност“. Подобни квалификации, отправени към народен представител и експерт, доказал се със своите професионални качества, етика и желание за опазване на българските гори, са абсолютно недопустими и неприемливи.

До този момент всички политически действия и бездействия в системата на горите и ДФЗ говорят за запазване на досегашното статукво по места и създаване на предпоставка за разцепление между различните участници в лесовъдския, горския, ловния и земеделския сектор, в които са заети над 100 000 български граждани. Далеч повече хора от местното население остават в страх за оцеляването си от политически зависими „владетели“ и феодали по места из цялата страна, а същевременно по никоя от обещаните промени за подкрепа на малките земеделски стопани и диверсификацията на малкия бизнес в дърводобива не се отбелязва напредък.

Обещаното в коалиционното споразумение на правителство отделяне от Министерството на земеделието на Изпълнителната агенция по горите като самостоятелно политическо ведомство е компрометирано от политически пазарлъци част от горските служби и правомощия за разпореждане с държавните горски ресурси да останат на подчинение на аграрното министерство.

Промяната, която се очакваше да изведе България на по-високо ниво в земеделието и горите не само е компрометирана от противоречивите назначения и недалновидни, несъобразени с предварителните ангажименти по съставянето на правителството решения, но безнадеждно отдалечи знаещите и можещите от предните линии да определят политиките в сектора.

Ние категорично настояваме за:

1. Оставка на Атанас Добрев заради системните му и дългогодишни действия в защита на задкулисието и схемите в горското стопанство от позицията му на зам.-министър на земеделието във вече 4 правителства - от времето на ГЕРБ и Патриотите, от времето на служебните правителства, преди това назначен във Фонд “Земеделие” по времето на Орешарски и ДПС.
  2. Публикуване на имената и компетенциите на всички кадрови промени в горската система и ДФЗ през последната една година;
  3. Прекратяване на политическите назначения и провеждане на честни и прозрачни процедури за назначения в администрацията по горите и ДФЗ;
  4. Предприемане на бързи действия за коригиране безпрецедентната заявка за политическа употреба на най-уязвимия ресурс – дървесния.
  5. Спешно изпълнение на коалиционното споразумение по отношение на предвидената в него горска реформа - отделяне на Aгенцията по горите като Държавна горска агенция с пълни политически правомощия, въвеждане на конкурсно начало и независимост на горската експертна служба от политически натиск.

Нека заедно да спрем схемите на горската мафия, подкрепени от БСП и Министерство на земеделието и да предотвратим пълното овладяване на българските гори!

Зорница Стратиева

Мануела Малеева

Гергана Кабаиванова

Цецка Бачкова

д-р Вера Стаевска

Калоян Янков

д-р Александър Симидчиев

#9XII

С подписването си упълномощавам 9XII да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.