ДА БЪДЕШ НА СТРАНАТА НА АГРЕСОРА Е НЕМОРАЛНО!ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:

Г-н Кирил Петков

Министър-председател на Република България

 

КОПИЕ:

г-н Никола Минчев

Председател на Народното събрание на Република България

 

Г-н Божидар Божанов Министър на електронното управление

 

Г-н Николай Денков

Министър на образованието и науката

г-жа Бетина Жотева

Председател на Съвета за електронни медии

 

Г-н Иван Гешев

Главен прокурор на Република България

 

 

Уважаеми г-н Петков,

 

1. На 1 март 2022 г. Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руските телевизионни програми RT и „Спутник“ и производните й. Това решение е навременно и даже закъсняло, но агресивната пропутинска пропаганда не се осъществява само от тях. Има и много български медии и български журналисти, които от години участват в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. Контролните органи в лицето на СЕМ и КРС не ги санкционират, „аргументирайки се“ с наличието на свободата на словото и липсата на цензура в България. Редица обществени и частни медии в България систематично лансират тези, коренно противоположни на ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани.

 

Разбираме, че рупорите на руската пропаганда няма да бъдат отстранени бързо от ефир. Но може да им се намери алтернатива – гледната точка на свободомислещите хора, представена от свободомислещи журналисти. Обществените медии са длъжни да правят това по силата на Закона за телевизия и радио. Според Чл. 6, ал. 3 от този закон БНР и БНТ трябва да „осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност“. Чл. 6, ал.6 от същия закон ги задължава да „отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика“.

 

БНР и БНТ от години не изпълняват тези свои задължения – както заради политически поръчки, така и поради липсата на подготвени свободомислещи журналисти. Затова предлагаме в ефира на БНТ и БНР да намерят място авторски формати, които сега са изтикани в периферията на медийното пространство, но се водят от качествени и обективни журналисти. Формати, в които се отстоява обективната истина за войната в Украйна, а не се прави антидемократична пропаганда.


Що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, те могат да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис „непроверена/едностранчива информация“.

 

Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган ще бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на „хибридните медии“ по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за „хибридни“.

 

2. Обезпокоени сме и от начина на преподаване в училище – както на история, така и на много други предмети – , който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.

Настояваме учителите задължително да преминат курс по медийна грамотност, преди да я преподават на учениците като отделен предмет или в часовете по обществени дисциплини. Предметът трябва да е освободен от сложни и ненужни учебни съдържания. В България се извърши „деидеологизация“, но не и декомунизация на образованието. Учениците все още не се възпитават в духа на европейските ценности. В същото време продължават да изучават една странна идеологизирана версия на историческа митология, която представя Русия – най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална и демократична държава в България – като най-добър приятел и „брат“ на българите.

 

Настояваме също предметът „Гражданско образование“, изучаван в момента само в 11 и 12 клас, да бъде въведен и в началния и среден курс на българските училища, и да бъде преподаван от подготвени учители. Целта е българските ученици да получат базови знания за политиката, либералната демокрация и международните отношения, за да не бъдат „политически неграмотни“, и да могат да направят свободен и информиран избор на своите политически възгледи и предпочитания.

 

3. Обръщаме внимание на прокуратурата, че според чл.419а от НК във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право, е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора. Нарушилите този член могат да получат до 5-годишни ефективни присъди.

 

В страната ни вече влизат бежанци от Украйна – българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. Прокуратурата следва да предприеме действия по компетентност особено спрямо политиците, които вършат посоченото престъпление, като задействат релевантния текст от Наказателния кодекс.

 

 

София, 6 март 2022 г.

 

 

С уважение:

 

Калин Манолов – журналист и издател

Доц. д-р Момчил Дойчев – преподавател в НБУ, съпредседател на Атлантическия съвет в България

Проф. д.п.н. Татяна Дронзина – преподавател в СУ

Юлиана Методиева – журналист и правозащитник

Проф. д.ф.н. Мартин Табаков – философ, БАН

Доц. д-р Петър Воденичаров – социолингвист, ЮЗУ

Проф. д-р Зарко Ждраков – преподавател в Художествена академия

о.з. кап. първи ранг Васил Данов – Атлантически съвет на България

Полк. Вилис Цуров – Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“

Светослав Нахум – писател

Доц. д-р Валерия Кардашевска – преподавател в НАТФИЗ

доц. д-р Светлана Божилова – преподавател в СУ

проф. д-р Тодор Тагарев – Българска академия на науките

Александър Кашъмов – адвокат, правозащитник

Мохамед Халаф – журналист

Стойко Стоянов – главен редактор на „Фактор“

Васко Кръпката – рок-музикант, композитор и певец

Даниела Горчева – издател, историк, публицист

Димитър Стоянов – журналист

доц. Велизар Шаламанов – Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН

о.р полк. Владимир Миленски – Атлантически съвет на България

Юлиана Димитрова – учител, историк

инж. Бойко Бочев – бизнесмен

проф. дфн Георги Фотев – социолог, НБУ

Алфред Фосколо – пенсионер, правозащитник

Белчо Дончев – пенсионер, писател

Доц. Методи Андреев – преподавател в УАСГ

Виктория Пандурова – инженер, пенсионер

Доц. д-р Красен Станчев – икономист и философ

Ангел Димитров Найденов IT специалист, Алнусофт ЕООД

Д-р Иван Иванов лекар

Проф. дфн Витан Стефанов Митев – философ

Иван Ибришимов – журналист

Ана Дадалова машинен инженер

Огнян Ханджиев – юрист

Доц. д.с.н. Огнян Минчев – социолог и политолог, СУ

Христо Узунов – актьор

адв. Велислав Величков – Инициатива „Правосъдие за всеки“

адв.Петромир Кънчев – Инициатива „Правосъдие за всеки“

Добромир Тотев – Съюз на офицерите от резерва „Атлантик“

адв. Петър Славов – юрист

Веселин Калановски – актьор

Ружка Братанова Ганчева – медицинска сестра

Бойко Станкушев – журналист, директор на Антикорупционния фонд

проф.Александър Кьосев – преподавател в СУ

ген. м-р инж. д-р Стефан Димитров - Съюз на офицерите от резерва „Атлантик“

Григор Лилов - журналист и писател

Лили Друмева - филолог, председател на "Съюза на репресираните от комунизма - памет"

Християна Денчева -юрист

доц. д-р Лъчезар Стоянов - преподавател в НБУ

проф. д-р Васил Гарнизов - преподавател в НБУ

проф. Димитър Вацов - преподавател в НБУ

инж. Милен Радев

Христо Христов - журналист

проф.д-р Коста Костов - пулмолог

Николай Йорданов - бизнесмен

Малина Петрова - кинорежисьор

посл. Стефан Тафров - дипломат и политик

доц. дсн Мартин Иванов - перподавател в СУ

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Калин Манолов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )