ПОДПИСКА ЗА СПАСЯВАНЕ НА СЕЛО ТРИГРАД

Нечувано досега бедствие сполетя жителите на с.Триград в нощта срещу 12-ти декември 2021г, когато мнозина от тях преживяха будни кошмари. Река Триградска вдигна нивото си с близо 5 метра след продължителни и обилни валежи, като причини многобройни щети. Десетки сгради бяха наводнени, а някои имаха и разрушения. Големи участъци от пътя до село Триград рухнаха и жителите му, както и жителите на съседните села Кестен и Жребово останаха откъснати от света. Водопроводът беше разрушен на много места, голяма част от които трудно достъпни и хората преживяват без вода вече четири денонощия. Но най-лошото е че няма прогноза кога и как всичко това ще приключи. В момента се извършват ремонтни дейности на разрушените участъци от пътя до с.Триград, които ще имат по-скоро  козметичен ефект, тъй като ще постигнат само временно решение на въпроса с достъпа до Триград и съседните села, но по никакъв начин няма да решат трайно въпроса със саниране на пътната инфраструктура и осигуряване на безопасността и здравето на хората. Подобни ремонти тип “времянки“ ще трябва да бъдат извършвани отново при следващото бедствие от подобен характер, което неизбежно ще настъпи някой ден, дано не е скоро!!! Подобни ремонти тип „времянки“ отново ще разплачат млади, стари и деца, които отново ще преживеят този кошмар и отново ще останат без ток ,вода,подслон и храна. Подобни ремонти тип “времянки“ ще съсипят туризма в Триград и ще доведат хората до недоимък, а селото до обезлюдяване с бързи темпове.

До пораженията се стигна заради съществуващата изключително стара пътна инфраструктура и липсата на адекватно обезопасяване на река Триградска с достатчно висока и здрава подпорна стена в рисковия участък - от с.Тешел до с.Кестен.  ПЪТЯТ В ТОЗИ УЧАСТЪК НЕ Е РЕМОНТИРАН БЛИЗО ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. Дупките по него са многобройни, а на места липсват дори и мантинели. Цяло чудо е че има здрави участъци след бедствието. Трагичното е че в условията на такава нестабилна и животозастрашаваща пътна инфраструктура, десетки хиляди български и чуждестранни туристи, посещават  годишно пещера „Дяволско гърло“. Недопустимо е да се потъпкват националните ни интереси и богатства, оставяйки туристически обект от национално значение без адекватна и безопасна инфраструктура. Също така, огромна част от жителите на с.Триград и съседните села Жребово и Кестен са възрастни и имат жизненоважна нужда от непрекъснат достъп до линейка, храна и лекарства. Огромна част от жителите на с.Триград имат къщи или търговски обекти в близост до поречието на река Триградска. Огромна част от жителите на с.Триград имат бизнес свързан с туризма /къщи за гости, хотели, вили, ресторанти, стаи за гости, сергии и други/ Това е основното препитание на населението и туризма осигурява заетост на около 90% от работещото население в Триград. Всички тези обстоятелства налагат ТРАЙНО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА С БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ НА С.ТРИГРАД И НА ТУРИСТИТЕ ПОСЕЩАВАЩИ РАЙОНА.

Ето защо, на 14.12.2021г., в с.Триград беше създаден Граждански Инициативен Комитет, който взе Решение да създаде Гражданска Инициатива за организиране на подписка за изграждане на изцяло нова пътна инфраструктура в засегнатия от бедствието участък от пътя, намиращ се от с.Тешел до с.Кестен /община Девин/, която да бъде с цялостна нова подпорна стена покрай река Триградска.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!!!РАЗЧИТАМЕ НА ВАС!!! ВЯРВАМЕ ЧЕ ИМА СМИСЪЛ ДА ОПИТАМЕ ДА БЪДЕМ ЧУТИ!!!

Радост Танева Караиванова-Чейрекова    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Радост Танева Караиванова-Чейрекова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.