ПОДПИСКА ЗА СПАСЯВАНЕ НА СЕЛО ТРИГРАД

Нечувано досега бедствие сполетя жителите на с.Триград в нощта срещу 12-ти декември 2021г, когато мнозина от тях преживяха будни кошмари. Река Триградска вдигна нивото си с близо 5 метра след продължителни и обилни валежи, като причини многобройни щети. Десетки сгради бяха наводнени, а някои имаха и разрушения. Големи участъци от пътя до село Триград рухнаха и жителите му, както и жителите на съседните села Кестен и Жребово останаха откъснати от света. Водопроводът беше разрушен на много места, голяма част от които трудно достъпни и хората преживяват без вода вече четири денонощия. Но най-лошото е че няма прогноза кога и как всичко това ще приключи. В момента се извършват ремонтни дейности на разрушените участъци от пътя до с.Триград, които ще имат по-скоро  козметичен ефект, тъй като ще постигнат само временно решение на въпроса с достъпа до Триград и съседните села, но по никакъв начин няма да решат трайно въпроса със саниране на пътната инфраструктура и осигуряване на безопасността и здравето на хората. Подобни ремонти тип “времянки“ ще трябва да бъдат извършвани отново при следващото бедствие от подобен характер, което неизбежно ще настъпи някой ден, дано не е скоро!!! Подобни ремонти тип „времянки“ отново ще разплачат млади, стари и деца, които отново ще преживеят този кошмар и отново ще останат без ток ,вода,подслон и храна. Подобни ремонти тип “времянки“ ще съсипят туризма в Триград и ще доведат хората до недоимък, а селото до обезлюдяване с бързи темпове.

До пораженията се стигна заради съществуващата изключително стара пътна инфраструктура и липсата на адекватно обезопасяване на река Триградска с достатчно висока и здрава подпорна стена в рисковия участък - от с.Тешел до с.Кестен.  ПЪТЯТ В ТОЗИ УЧАСТЪК НЕ Е РЕМОНТИРАН БЛИЗО ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. Дупките по него са многобройни, а на места липсват дори и мантинели. Цяло чудо е че има здрави участъци след бедствието. Трагичното е че в условията на такава нестабилна и животозастрашаваща пътна инфраструктура, десетки хиляди български и чуждестранни туристи, посещават  годишно пещера „Дяволско гърло“. Недопустимо е да се потъпкват националните ни интереси и богатства, оставяйки туристически обект от национално значение без адекватна и безопасна инфраструктура. Също така, огромна част от жителите на с.Триград и съседните села Жребово и Кестен са възрастни и имат жизненоважна нужда от непрекъснат достъп до линейка, храна и лекарства. Огромна част от жителите на с.Триград имат къщи или търговски обекти в близост до поречието на река Триградска. Огромна част от жителите на с.Триград имат бизнес свързан с туризма /къщи за гости, хотели, вили, ресторанти, стаи за гости, сергии и други/ Това е основното препитание на населението и туризма осигурява заетост на около 90% от работещото население в Триград. Всички тези обстоятелства налагат ТРАЙНО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА С БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ НА С.ТРИГРАД И НА ТУРИСТИТЕ ПОСЕЩАВАЩИ РАЙОНА.

Ето защо, на 14.12.2021г., в с.Триград беше създаден Граждански Инициативен Комитет, който взе Решение да създаде Гражданска Инициатива за организиране на подписка за изграждане на изцяло нова пътна инфраструктура в засегнатия от бедствието участък от пътя, намиращ се от с.Тешел до с.Кестен /община Девин/, която да бъде с цялостна нова подпорна стена покрай река Триградска.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!!!РАЗЧИТАМЕ НА ВАС!!! ВЯРВАМЕ ЧЕ ИМА СМИСЪЛ ДА ОПИТАМЕ ДА БЪДЕМ ЧУТИ!!!


Радост Танева Караиванова-Чейрекова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Радост Танева Караиванова-Чейрекова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )