ДА СПАСИМ ИЗКУСТВОТО!

viber_image_2021-01-12_00-31-51.jpgДо:

ген. Стефан Янев,

Министър-председател на Р България  

д-р Стойчо Кацаров,

Министър на здравеопазването  

проф. Велислав Минеков,

Министър на културата  

Всички медии  

До всички колеги, родители, съмишленици!  

ДА СПАСИМ ИЗКУСТВОТО!  

Поредният локдаун скоро ще е факт! Но само за определени сектори. Отново изкуството е под прицел! Отново хората, отдали живота си на творчество, обучение, култура и образование са принудени да прекъснат дейността си заради нелогични и тенденциозно диксриминиращи заповеди от Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции.  

Организациите и школите по изкуствата вече втора година в сложна епидемиологична обстановка доказаха, че са коректни, отговорни, а посещенията в тях контролирани и сигурни. До изкуството се докосват хиляди хора – деца, подрастващи и възрастни, които посещават уроците в добро физическо здраве с цел обучение, развитие, подготовка и реализация и в професионалните среди. Хиляди деца отново няма да имат възможност да посещават уроци по танци, музика, инструменти, изобразително изкуство или театър. На хиляди семейства се спира възможността да се грижат за прехраната си.  

Не на последно място е значението на дейността на организациите за опазването на националната културна идентичност, ценностна система, сплотяване и социална принадлежност на населението на страната. Изкуството е духовната храна на една нация, а здравият дух засилва имунитета, намаля стреса и съхранява човешката психика.  

За пореден път изкуството се забранява от здравните власти! За пореден път държавата ни ограничава напълно незаслужено, без да ни предостави спасение и помощ за оцеляване. И не на последно място, всички които се обучават в организациите и школите по изкуствата, са избрали това по собствено желание, защото това е мястото, на което се развива техния потенциал. Със всяко затваряне ние информираме властите за проблемите ни, за пореден път сме неглижирани и сме оставени на произвола.  

Ние, разботещите в изкуствата не можем да издържим повече на този геноцид върху нас, нито върху тази тенденциозност и дискриминативност. Разбираме сложността на ситуацията, но не разбираме как изкуството е по-опасно от градския транспорт, метрото, хранителната верига, където хиляди случайни хора се срещат и разминават! Посяга се на сектори, които са уязвими, а други- много по-рискови са необезпокоявани! Посяга се на нас отново и отново! Вземат се проформа мерки, без да имат логика. В зала за гимнастика и спортни танци може, но в зала за балет и фолклор не може! Господа управляващи, всички заслужаваме достоен живот, а Вие ни се подигравате и унижавате!.. За пореден път!

Ние не можем повече да бъдем изкупителна жертва!

Децата не могат да бъдат изкупителна жертва! Те са тези, които страдат най-много! Те са тези, които заслужават най-много! Всеки човек заслужава да бъде свободен да избира, да мечтае, да се развива и да бъде щастлив!

Изкуството е щастие! Изкуството е свобода! А тя ни се отнема! Изкуството е начин едно сърце да покаже на друго сърце къде е намерило спасение! Да спасим сърцето на България – нейното изкуство!  

Всяка подкрепа за нас е ценна! Благодарим Ви за силите, които ни вдъхвате!  

„Съюз на организациите за любителско изкуство” /СОЛИ/


Съюз на организациите за любителско изкуство (СОЛИ)    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Съюз на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )