Писмо срещу цензурата във Фейсбук в България

Подкрепете писмото ни до служебните министър председател и министър на вътрешните работи за гарантиране свободата на изразяване в социалната мрежа Фейсбук, като съществен елемент за гарантиране на честни избори в България:

 
ДО СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ
ДО СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
 
Уважаеми господа,
 
Поздравяваме Ви с назначаването на служебното правителство. Това е не само голяма чест, но и израз на голямо доверие във възможностите Ви да направите необходимото за гарантирането на провеждане на свободни и честни парламентарни избори.
 
Предвид 112-тото място на България в класацията за свобода на медиите и масовата миграция на будната част от населението към общуване във виртуална среда, като алтернатива за получаване на неизкривена информация и свободно общуване, считаме за особено важно да ни бъде гарантирана тази възможност.
 
За съжаление, през последните години наблюдаваме как политическите сили и най-вече управляващата партия ГЕРБ всячески се опитват да унищожат последните устои на свободата ни и във виртуалния свят. Журналисти и известни противници на статуквото биват често блокирани в социалните мрежи, с напълно измислени мотиви, за срокове между 7 и 30 дни. Ето някои от най-известните случаи:
 
- Атанас Чобанов - журналист
- Зоя Деянова - журналист
- Стоян Николов - журналист
- Стоян Тончев - журналист
- Татяна Кристи - журналист
- Христо Комарницки - карикатурист
- Бойко Атанасов - следовател
 
Имаше случаи и на блокирани страници на политици, кандидати за изборите, като Божидар Божанов от коалиция ДБ.
 
Тъй като това е както последното място, все още не напълно под техен контрол, а и за нас е естествената среда за интелектуални контакти, намираме че запазването на свободата и независимостта му за критично условие за свободата и честността на предстоящите ни избори.
 
В тази връзка, настояваме:
 
1. Да бъде осветена евентуалната намеса на държавни учреждения в свободното общуване на гражданите в социалните мрежи, по-специално Фейсбук. За целта:
    - Да бъдат публикувани евентуално съществуващи договори между Република България и компании притежаващи или контролиращи услугите, представляващи част от социалната мрежа Фейсбук;
    - Да бъдат обявени държавните учреждения, имащи отношение към контрола на съдържанието и потребителите в социалната мрежа Фейсбук;
    - Да бъдат публикувани подробни данни за евентуална намеса от страна на държавни учреждения по контрола на съдържанието или потребителите в социалната мрежа Фейсбук - пряко чрез административен интерфейс, или косвено чрез заявки към фирми притежаващи или контролиращи я;
 
2. Да бъде осветена евентуалната намеса на частни компании в свободното общуване на гражданите в социалните мрежи, по-специално Фейсбук. За целта да бъде отправено официално запитване до компанията притежаваща социалната мрежа Фейсбук (Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Ireland) относно начините за контрол на съдържанието и потребителите от България, включително на ползвани за целта услуги от трети лица (фирми).

Гражданско сдружение "Демокрация и законност"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Гражданско сдружение "Демокрация и законност" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...