Против пренатоварването на децата в училище

Ние долуподписаните,

настояваме МОН да предложи наредба, която да регулира размера на домашната работа, която е допустима учител да задава на учениците, като ги задължи да се вписват в съответните рамки:

 • Усилието, необходимо за извършването на всяка домашна работа, да бъде предварително оценено във време за работа на средностатистическия ученик от този клас;
 • Средно за седмицата усилието за домашната работа да не надхвърля повече от 15 минути за учебен час;
 • Всяка домашна работа сама по себе си да не надвишава повече от 30 минути;
 • Изключение се допускат до 2 пъти в учебен срок, когато домашната работа (или проект) да не изисква повече от 4 часа усилие.
 • Изключение се допуска само за профилираните предмети в профилираните паралелки и училища, както и в 12-ти клас.
 • За всеки учебен ден общата маса на необходимите в час учебни материали и пособия, които ученикът трябва да носи, да не надхвърля 5кг.

Мотиви:

Ако един клас има 6 учебни часа през деня, 15 минути за подготовка биха означавали час и половина подготовка за деня. Предвид, че учениците прекарват половината ден в училище, а след това трябва да пътуват, да се нахранят, да починат, да играят, да си направят тоалета, да си изпълнят домашните задължения и да имат време за себе си - за своето нравствено и духовно развитие, за занимания по интереси, професионално ориентиране и т.н. смятаме, че 90 минути е една балансирана и здравословна времева рамка за учене, така че човек да се развива пълноценно. Липсата на такава рамка създава предспоставка определени учители (които може и да са повече от един) да натоварват допълнително учениците, с които да възпрепятстват тяхното нормално психично и нравствено развитие. За нас здравето - психично и физическо - на децата ни и техните връстници е от първостепенно значение и има приоритет пред претенциите на определени учители за важността на предметите, по които преподават.

Очакван ефект:

 • Да се оптимира учебното съдържание, така че по-голямата част от учебния материал да се усвоява в учебните часове и в учебно време;
 • Да се отсее важното от второстепенното съдържание;
 • Да се премести съдържание от пренатоварените класове в други (пети клас);
 • По-добро взаимодействие между учители, деца и родители, поставено върху основите на взаимно уважение. Считаме, че в момента този баланс е нарушен;
 • По-добро усвояване на материала, тъй като след като бъде премахнато пренатоварването на децата, те ще могат по-концентрирано да усвоят важните уроци;
 • Подобряване на общественото здраве при децата и родителите;

Против пренатоварването на децата в училище    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Против пренатоварването на децата в училище да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )