Наказателна отговорност за разпространение на отрови, от което е последвала смърт на гръбначно животно

Всеки ден срещаме постове за отровени животни, често ги виждаме и сами по улици и паркове, много от нас са загубили верни приятели по този нелеп начин. Обикновено отровни вещества извършителите поставят по улиците, до съдовете за смет, в градинки и паркове, често в непосредствена близост до детски площадки и детски градини. Умират кучета и котки, бездомни и домашни. Умират безогледно и масово, без шанс за помощ и спасение. Умират в ужасна агония. Въпрос на време е да пострадат и деца! Наказани за тези деяния обаче няма! А причината за тази безнаказаност е една: в българския Наказателен кодекс липсва състав на такова престъпление. И сякаш това състояние е удобно за управляващите през годините, та така и не го променят! Чл. 325б от НК визира умишлено умъртвяване на гръбначно животно, но това престъпление се характеризира от субективна страна с пряк умисъл при извършване на деянието, пряк умисъл за причиняването на смърт. Затова разпространяването на отровни вещества, от което е последвала смърт на животно, не може да бъде подведено под знаменателя на тази правна норма, тъй като при него настъпването на смъртта никога не се причинява с пряк умисъл, (извършителят не знае кое точно животно ще убие). Това именно е причината да няма наказани за подобно деяние, въпреки ужасяващите параметри на неговото разпространение.

Време е да променим това!

Нека в Наказателния кодекс, в главата му "Общоопасни престъпления" , (чл. 330 и сл.), да бъде включен нов състав на престъпление: умишлено разпространение на отровни вещества в околната среда, от което е настъпила смърт на гръбначно животно. Квалицирани случаи - отровните вещества са разпространени на детска площадка или в детска градина или в непосредствена близост до детска площадка или детска градина; настъпила смърт на повече от едно гръбначно животно; отровните вещества са разпространени на място, на което обичайно се хранят животни.

СНЦ "ДАЙ ЛАПА" - Асеновград    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам СНЦ "ДАЙ ЛАПА" - Асеновград да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.