Против поемането на дълг от Общ. Благоевград от 29млн.лв. (40 млн. лв. с вкл. лихви) за изграждане на нов закрит басейн със спа-център и аквапарк и обновяването, и разширяването на парк Бачиново.

Община Благоевград започна процедура за поемане на дълг в размер на 29 млн. лв. С лихвите и таксите за 20 години общината ще трябва да върне 40 млн. лв.

Общината иска да похарчи заема така:

👉 22.7 млн. са за нов закрит басейн със спа-център и аквапарк

👉 6.3 млн. лв. за парк Бачиново

Излагаме отлично аргументираното становище на адв.Методи Байкушев защо НЕ сме съгласни с встъпването на този дълг:

❌ Не е работа на общината да прави рискови бизнес проекти и да залага целия общински бюджет като обезпечение;

✅ Такъв проект се прави чрез концесия от доказано сериозен инвеститор, който разбира от такъв бизнес и е готов да поеме целия стопански риск и да плаща концесионна такса на общината (и да, разбира се, този път договорът за концесия трябва да е читав, така че ако конценсионерът не изпълнява, да може да бъде изгонен лесно и бързо);

✅ Общината може и трябва да оправи Бачиново, но първом трябва да се търси грантово финансиране от европейските фондове;

❓ Кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да има проект. Празен чек срещу една картинка;

❓ Кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да представя количествени сметки, от които да разберем откъде идват тези 29 милиона лева;

❓ Кметският екип предлага да вземем заема на база на нереални прогнози за посещаемост и заложени приходи, според които сметките не излизат.

За това НАСТОЯВАМЕ кметския екип, ако иска да остане в историята на града с добро, да се откаже от този заем:

✅ Да изготви проект за възстановяване и разширяване на цялата зелена система на града - нов парк и градини вътре в града, оправяне на междублоковите пространства и разширяване на парк Бачиново.

✅ Да потърси първо финансиране от европейските фондове, ЕВБР или еквивалент.

С подписването си упълномощавам Mariya Tsirkova да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.