Подкрепете развитието на Мощанската къща, Вароша, Благоевград

Мощанската къща е архитектурен исторически паметник в старинния квартал Вароша в Благоевград. До преди малко повече от година, къщата се е използвала за склад и за почасови занимания с деца. Състоянието на къщата към края на септември 2019 година беше окаяно - мръсно, влажно, мрачно и студено. Неподходящо дори за склад и още по-малко за занимания с деца. След като под наем я взима Надежда Червенкова в началото на октомври 2019 година, цялата къща е почистена, обновена, освежена до края на 2019 година. На 17 януари отваря врати официално като училище за мода Sitam, като освен това, в къщата са адаптирани и пространства за отдих и практикуване на различни професии и занаяти, фотостудио и предстои обособяване на шоурум. През краткото ѝ съществуване в тази конфигурация, къщата се превръща в терен за провеждане на много различни проекти, които са довели стотици гости на града.

Към началото на месец Октомври 2020 година, община Благоевград, наемодател на Надежда Червенкова, желае да прекрати договорните взаимоотношения. Като основание изтъква неплатен годишен данък смет, който има срок за плащане до 31 декември 2020, съответно причината е непросрочено задължение в размер на близо 400 лева, погасени към днешна дата. 

 

С оглед на всички позитиви, които къщата води в града:

 

Отваряне на първото и единствено италианско училище за мода Sitam в страната.

Място, в което в модната сфера се обучават вече 10 курсиста от Благоевград, Банско, София, Бяла Слатина и Троян.

Заснемането на 4 късометражни филмови продукции, една от които доведе екип над 11 човека в града за 5 дни.

Работно уикенди и седмици на хора, които практикуват свободни професии - програмисти, графични дизайнери, писатели, блогъри, влогъри, фотографи, преводачи, артисти, дизайнери и много други.

Уъркшопи и обучения по различни теми с различни групи хора и организации.

Достъп на граждани и гости на града да разгледат и да видят Вароша отвътре.

Колаборации с други учебни звена в града.

Колаборации с бизнеси и институции в града.

 

Планираните до края на 2020 година две галерийни изложения и представяне на книга.

 

Календар за 2021, който включва:

Модни ревюта.

Изложби.

Етнографскисъбития с цел повишаване туристическия интерес към Благоевград и развиването на Вароша.

Музикални събития.

Кинопрожекции.

Градински базари.

Обучения и уъркшопи.

Още заснемания на късометражни филмови продукции.

Представяния на нови книги и много други!

Всички дейности до момента се случват благодарение на малкото креативно общество, което се създава и расте в Мощанската къща. В основата стои Надежда Червенкова, която сама почисти и приведе къщата в настоящия и привлекателен за културен живот и развитие вид, която вече година инвестира в техника, консумативи, поддръжка, реклама и други.

С тази петиция се цели обществото да покаже подкрепа, къщата да продължи да се развива в полезните и градивни за много хора посоки, а именно договорът за наем да не бъде прекратен, особено щом основателна причина за това няма.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Надежда Червенкова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


ИлиПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...