ЗА безопасна учебна среда! ЗА правата на преподавателите! ЗА право на избор на учители, деца и родители с хронични заболявания между присъствено и ДО обучение

Нашата борба не е шумна и не оставя разгромени площадите… Не блокира пътища… Чертае нови, които да извървим заедно – като общност, като цялост. Тя е тиха и свята, зачената с обич и разум, с дълг и уважение, защото е борбата за един човешки живот – този на учителя, хванал за първи път ръката ти и превел те през прага на детската градина, на класната стая, на университета… Борба за живота на детенцето, белязано от хронична болест, което не може да играе на площадката с другите дете. Точно сега. И не може да влезне в класната стая, защото животът му ще бъде в опасност.

Не им обръщай гръб, ти, който си здрав и искаш да преподаваш и учиш присъствено. Прекрачи прага на училището и заради тези, които трябва да останат у дома. И ги подкрепи, за да го направят.

ЗА ПРАВОТО НА ИНДИВИДУАЛЕН ИЗБОР ЗА ДЕЦА, РОДИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ РИСКОВИ ГРУПИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МЕЖДУ ПРИСЪСТВЕНО И ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ В УСЛОВИЯТА НА КОВИД-19 с поемане на децата, избрали ДО, от учители, избрали ДО.

ЗА СИГУРНА И БЕЗОПАСНА РАБОТНА СРЕДА ЗА ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ИЗБРАЛИ ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ.

НА ВНИМАНИЕТО и НА: МОН, СБУ, МЗ

Уважаеми дами и господа,

На прага на новата учебна година въпросите, свързани с осигуряването на задължителните по закон здравословни и безопасни условия на труд за педагогически персонал, учениците и обслужващия персонал, гарантиращи опазване на здравето и живота им, са тема, недопустимо оставена извън обсъжданите мерки и взетите решения.

-          Задължителни маски в класове с рисков персонал и деца в риск за учителите, като същите да бъдат осигурени от училищата. В условията на пандемия, причинена от Ковид-19, хиляди преподаватели, ученици, студенти, персонал в детски градини и ясли са поставени в ситуация на висок риск от заразяване с възможни тежки последици и летален изход за тези от тях, които са с хронични заболявания и/или на сериозна възраст. Единственото средство, предпазващо ни от вируса към момента, са маските, носени във всички закрити помещения. Уверени сме, че животът на преподавателите и рисковите ученици е по-ценен от евентуалното неудобство от носенето на маски. Вярваме, че никой няма право да поставя учители и ученици с хронични болести на риск от заразяване и смърт. Това противоречи на изискването за безопасни условия за труд и учене. И граничи с цинизъм. Носенето на предпазни средства е задължително във всички затворени пространства. Училището не трябва да прави изключение.

-          Осигуряването на безопасно разстояние е невъзможно предвид квадратурата на учебните стаи. Настояваме за осигуряването на предпазни прозрачни прегради за учителите и децата в рискови групи.

-          Според учените Ковид-19 е въздушно-капкова инфекция, която се предава бързо и лесно в затворени пространства включително чрез аерозоли – чрез вдишване на един и същи въздух в затворено помещение. Настояваме за качествени апарати за обеззаразяване на въздуха в учебни заведения и детски градини. Случаите на тежко болни и починали деца в световен мащаб растат и само със сигурни предпазни средства за всички можем да спасим живота на нашите учители и деца.

-          Преразглеждане на решението да не се поставят учители под карантина. Считаме за крайно опасно и необмислено решението учители, преподаващи в горен курс, да не бъдат поставяни под карантина при контакт със заболял ученик, а да продължат да работят с останалите класове, с което да предадат вируса на още паралелки и колеги.

-          Използването на споделени работни материали създава опасност от предаване на инфекцията.

Българският преподавател е високорискова група – голям е процентът на педагозите над 50 години с едно или повече хронични заболявания. Задължителното присъствено протичане на учебната година без изключителни мерки за сигурност, които не се предвиждат, е животозастрашаващо за много от тях. При по-голям брой заболели учители, подложени на дълго лечение, образователният процес ще бъде застрашен, а протичането на учебната година – невъзможно. Наясно сме, че не е възможно осигуряване на заместващи учители в  пълен мащаб, тъй като страната ни не разполага с достатъчно кадри.

Предвид всичко гореизложено настояваме за възможност възрастни и хронично болни преподаватели да избират начина на преподаване – онлайн или присъствено и възможност да се възползват от ранното пенсиониране при условията на редовното. Предлагаме сформирането на класове от деца с хронични болести и от семейства с рискови възрастни в тях, които не желаят да посещават присъствено училище. Същите могат да бъдат обучавани онлайн от учители от застрашените групи, заявили нежелание за присъствено преподаване. Предвид типа обучение – онлайн - не е значимо дали децата са от същия град, или от множество различни градове. Вярваме, че с усилията на родители, деца и учители, избрали ДО, подобна организация е възможна и успешна, гарантираща качествено преподаване и отлични резултати.

Настояваме за безопасни условия на труд и образование във всяко българско училище и университет, осигурени предпазни средства висок клас за работа във високорискова среда, дезинфектанти за лична хигиена и прочистващи въздуха апарати, предпазни прозрачни разделители за педагогически персонал и деца в рискови групи, ограничаване на достъпа на външни лица до сградите, измерване на температурата на входа на учебните сгради, безплатни тестове за учители и семействата им в случай на заразен в съответното училище.

Недостигът на преподаватели в България е осезаем. Съхранявайки здравето и живота им, ние съхраняваме образователната система и възможността да има учебен процес. Същият ще бъде невъзможен без преподавателите ни!

Чрез подписа ми упълномощавам Валентина Стоянова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.