НЕ на разпродаването на теснолинейката!

1835d0_90b689937f1843ccb294858d53017de6.png

Чрез търг с тайно наддаване БДЖ се опитват да се отърват от всички 359 товарни вагона по теснолинейката Септември – Добринище срещу скандално ниски цени от 2315 до 3921 лв. за вагон, много от които са в добро състояние. Това става ясно от качено обявление в сайта на държавния железопътен превозвач. Първият търг се е провел на 20.11., според сайта на дружеството, а на 30.11. ще има повторен търг. Плашещо е, че в списъка с вагони за „продан” или по-точно за подаряване е и единственият вагон-отопляр № 99001 – товарен вагон, оборудван с техника за отопление на съставите от начална гара – дейност, задължителна за БДЖ.

Наскоро предприемач от софийска фирма, занимаващ се със скрап, е ходил в Септември на оглед за вагоните, които явно ще купи. Граждани, бивши и настоящи служители коментират разпалено, че ако наистина е намерен купувач за всички вагони, то по теснолинейката никога повече няма да тръгнат товарни влакове или ретро композиции с товарни вагони, защото едва ли някой ще произведе нови товарни вагони за това непопулярно вече междурелсие 760 мм. А при тези апетитно ниски цели, купувач едва ли няма да се намери.

Тук е мястото да обърнем внимание, че през настоящата 2018 година румънска компания закупи 11 товарни вагона от теснолинейката на същите ниски цени. От достоверни източници научихме, че вагоните се ремонтират в Румъния и се експлоатират по туристическа жп линия като в тях се качват пътници – платформените вагони са превърнати в панорамни. Така нашата съседка печели популярност и пари с нашите вагони, докато България и БДЖ разпродава за без пари потенциала за развитие на Родопската теснолинейка.

Служители на железниците обясниха, че платформените вагони по теснолинейката, каквито купиха румънците и които също попадат в обхвата на търга, са изключително запазени, защото са пътували по линията съвсем за кратко, и с малък ремонт могат да се използват за товарни и атракционни пътувания.

Освен това, теснолинейката е стратегически обект от значение за националната сигурност и липсата на товарни вагони за превоз на техника и материали излага на огромен риск сигурността в региона при размирици или военна обстановка. А с наличните 30-ина пътнически вагона, които биха останали единствен вагонен парк на линията, не биха могли да се превозят дори и множество хора.

Остава надеждата БДЖ да отдели по няколко от всеки тип товарни вагони като наследство от миналото, за да могат тези вагони да се използват в бъдеще поне с туристическа цел, ако не за товарно движение. След като проверихме, стана ясно, че типовете товарни теснопътни вагони са 6 – цистерни, дървени фургони, метални фургони, платформи и вагони за насипни товари, както и 2 прототипни вагона за превоз на зърнени култури, които също са ценни и би следвало да бъдат запазени.

ЗАПАЗВАНЕТО НА ПО 10 ВАГОНА ОТ ТИП СЕ РАВНЯВА НА 52 АГОНА ОТ ОБЩО 359, КОЕТО НЕ БИ ПОВЛИЯЛО ПАГУБНО НА ДРУЖЕСТВОТО!

В подкрепа на нашата позиция се обявиха няколко неправителствени организации и сдружения, работещи в сферата на железопътния транспорт. Зад нас застана и Регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград и Западни Родопи, защото теснолинейката е богатство, чието осакатяване не трябва да се допуска в името на местните икономика, култура и туризъм!

НЕКА СПРЕМ УНИЖОЩЕНИЕТО!

Гражданско сдружение "За теснолинейката"    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Гражданско сдружение "За теснолинейката" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.