НЕ на разпродаването на теснолинейката!

1835d0_90b689937f1843ccb294858d53017de6.png

Чрез търг с тайно наддаване БДЖ се опитват да се отърват от всички 359 товарни вагона по теснолинейката Септември – Добринище срещу скандално ниски цени от 2315 до 3921 лв. за вагон, много от които са в добро състояние. Това става ясно от качено обявление в сайта на държавния железопътен превозвач. Първият търг се е провел на 20.11., според сайта на дружеството, а на 30.11. ще има повторен търг. Плашещо е, че в списъка с вагони за „продан” или по-точно за подаряване е и единственият вагон-отопляр № 99001 – товарен вагон, оборудван с техника за отопление на съставите от начална гара – дейност, задължителна за БДЖ.

Наскоро предприемач от софийска фирма, занимаващ се със скрап, е ходил в Септември на оглед за вагоните, които явно ще купи. Граждани, бивши и настоящи служители коментират разпалено, че ако наистина е намерен купувач за всички вагони, то по теснолинейката никога повече няма да тръгнат товарни влакове или ретро композиции с товарни вагони, защото едва ли някой ще произведе нови товарни вагони за това непопулярно вече междурелсие 760 мм. А при тези апетитно ниски цели, купувач едва ли няма да се намери.

 Тук е мястото да обърнем внимание, че през настоящата 2018 година румънска компания закупи 11 товарни вагона от теснолинейката на същите ниски цени. От достоверни източници научихме, че вагоните се ремонтират в Румъния и се експлоатират по туристическа жп линия като в тях се качват пътници – платформените вагони са превърнати в панорамни. Така нашата съседка печели популярност и пари с нашите вагони, докато България и БДЖ разпродава за без пари потенциала за развитие на Родопската теснолинейка.

 Служители на железниците обясниха, че платформените вагони по теснолинейката, каквито купиха румънците и които също попадат в обхвата на търга, са изключително запазени, защото са пътували по линията съвсем за кратко, и с малък ремонт могат да се използват за товарни и атракционни пътувания.

Освен това, теснолинейката е стратегически обект от значение за националната сигурност и липсата на товарни вагони за превоз на техника и материали излага на огромен риск сигурността в региона при размирици или военна обстановка. А с наличните 30-ина пътнически вагона, които биха останали единствен вагонен парк на линията, не биха могли да се превозят дори и множество хора.

 Остава надеждата БДЖ да отдели по няколко от всеки тип товарни вагони като наследство от миналото, за да могат тези вагони да се използват в бъдеще поне с туристическа цел, ако не за товарно движение. След като проверихме, стана ясно, че типовете товарни теснопътни вагони са 6 – цистерни, дървени фургони, метални фургони, платформи и вагони за насипни товари, както и 2 прототипни вагона за превоз на зърнени култури, които също са ценни и би следвало да бъдат запазени.

ЗАПАЗВАНЕТО НА ПО 10 ВАГОНА ОТ ТИП СЕ РАВНЯВА НА 52 АГОНА ОТ ОБЩО 359, КОЕТО НЕ БИ ПОВЛИЯЛО ПАГУБНО НА ДРУЖЕСТВОТО!

В подкрепа на нашата позиция се обявиха няколко неправителствени организации и сдружения, работещи в сферата на железопътния транспорт. Зад нас застана и Регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград и Западни Родопи, защото теснолинейката е богатство, чието осакатяване не трябва да се допуска в името на местните икономика, култура и туризъм!

НЕКА СПРЕМ УНИЖОЩЕНИЕТО!


Гражданско сдружение "За теснолинейката"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Гражданско сдружение "За теснолинейката" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )