Да спасим Гимназията по каменообработване и каменоделство в с.Кунино, Врачанска област

Склупторът  Стефан Стефанов, досегашен директор на Професионалната гимназия по каменоделство  в с.Кунино, Врачанска област е освободен от министъра на културата Боил Банов. Професионалната гимназия по каменеделство и каменообработване  е единствено училище с този профил не само в България, но и на Балканите.

Гимназията има дълголетна традиция и реално е уникална по своя характер школа по каменообработване и каменоделство. За опазване на традициите и училището заслуги има господин Стефан Стефанов и предтекста, че е настанил управителя на кариерите, който е дарявал камък за часовете по практика е довел до неговото уволнение.

Истината е, че въпросният управител на кариерите е настанен с договор за наем в стаята с възпитателите. Другото обвинение срещу г-н Стефанов, че е допуснал прием в гимназията без полагане на изпит, което не отговаря на истината. Господин Стефан Стефанов е уволнен в края на учебната година.

Във връзка с гореизложеното настояваме министъра на кулурата Боил Банов, съгласно закона за достъп до обшествена информация:

1.Да ни предостави докалада от резултатите на проверката на дейността на досегашния директор Стефан Стефанов.

2.Да ни предостави информация как и в какъв обем се снабдява Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство   в с.Кунино с камък, необходим за професионалното обучение на учениците.

3.Какво образование и професионална квалификация има новоназначение директор на Професионалната гимназия по каменообработване  в с.Кунено.

4.Какви са плановете на Министерство на културата за развитието на Професионалната гимназия по каменообработване и каменоделство  в с.Кунино, в рамките на 5 г. и на 10 г.

В заключение, обявяваме подписка с искане за връщане на стария директор господин  Стефан Стефанов и адекватен  отговор от  Мнистъра на културата, тъй като това е пореден случай, в който наблюдаваме некомпетно управление на министерството. Организации подкрепящи подписката:

Сдружение за опазване културно- историческо наследство Велика Болгария

Председател: Патриция Кирилова

Международна организация на българите по света Организация на обединените българи ООБ

Председател: Живко Бачваров

Българско археологическо дружество

Председател: Красимира Лука

Фондация Въздигане 

Председател: Ивелин Людмилов Михайлов

Фондация ТракАрт 2000

Председател: Жорж Трак

Екип Руните говорят в състав:

Борислав Стамов 

Мила Салахи

Патриция Кирилова

Стефан Ганев 

Николай Иванов

Даниел Калчев 


ИВАН_СИМЕОНОВ_2.jpg

НА 12.07.2018 г. ИВАН ИВАЙЛОВ СИМЕОНОВ ученик от ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО КАМЕНОДЕЛСТВО, С.КУНИНО възпитаник на склуптора СТЕФАН  СТЕФАНОВ сам направи паметник в памет на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ загинали при Тревненския проход и го дари на гр.Плачковци.
ДОКАТО ИМА ТАКИВА ДЕЦА, ЩЕ Я ИМА И РОДИНАТА НИ!

ТОВА ЛИ ИСКА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ДА РАЗРУШИ?!


Сдружение Велика Болгария , Екип Руните говорят, Организация на обединените българи    Свържете се с автора на петицията