Отлагане верификацията на лекарства в аптеките поне за пет години и осмисляне на целесъобразността ѝ и ползата за пациентите в аптеките.

• Най -ниската цена на четец е 300-390 лв. А такъв който може да чете и двата кода,  мобилен от 600 нагоре.  Касовите апарати пък не трябва да са по стари от 2-3 години. До изтичане на годността на цялата наличност в аптеката, ще ни е нужен четец, който чете и двата кода.

•  Николай Костов -
    Защото е абсолютно недопустимо чисто корпоративни интереси да се имплементират в наредби и да се вменяват като задължение с уж общественополезни резултати.
    Защото е недопустимо да се използва фалшива статистика за да се манипулира обществото и законодателите.
    Защото е недопустимо дейности определени с наредба, сиреч държавно регулирани да се финансират и да се ръководят от частни дружества.
    Защото така се губи и размива точната граница между бизнес и държава!Защото държавата е обществен договор, а не корпоративен.

• Пенка Минева: Верификацията сега е опасна за аптеките /видео/

• Аптеките нямат финансов ресурс, а също и време да изпълняват дейност, от която имат полза само и единствено големите фармацевтични гиганти.
    След като само те са облагодетелствани, моля да си платят. Никой по света не работи безплатно.

• Няма как да не се вдигнат цените на лекарствата, че те сега и без причина скачат.

• паунова.jpg
  • "Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) не е предложила ясен и прозрачен регламент, нито е обяснила на собствениците на аптеките какви промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина обсъжда с институциите.
    Аптеките не са готови за предизвикателството, особено тези в малките населени места - 600 нямат аптечен софтуер.
    Липсва електронно здравеопазване - все още лекарствата по рецепта се описват в хартиен, а не в електронен дненик.
    Много от аптеките нямат постоянен достъп до интернет, което означава, че планът за имплементиране на директивата, подготвен от БОВЛ, е неприложим дори при наличие на специализирания софтуер.
    Не е ясно дали е изградена връзка между софтуера, който ще обслужва верификацията, и този на НЗОК.
    Като търговец на едро СТИНГ не е готов за това - нито е с промени в софтуера си, нито в комуникацията с клиентите си.
    БОВЛ е регистрирана по ДДС - странно е, че европейски директиви и държавна политика се правят от дружество, което ще извършва стопанска дейност.
    Няма обществен интерес и социален елемент в тази директива, тъй като в България няма фалшиви лекарства и това е всеизвестно.
    Няма европейска страна, в която директивата да е вече имплементирана. Много държави вече са поискали отлагане.
    1 г. срок за подготовка на аптеките е крайно недостатъчен, нека се обединим около предложението  да бъде удължен до 2021 г." - Аделина Любенова

• Маг.-фарм. Константин Качулев, председател на РФК-Благоевград:

33 млн. лв. ще струва на аптеките верификацията само за първата година. За всяка следваща ще отиват по още 28 млн. лв.
    Въвеждането на верификационни такси за аптеките е абсолютно недопустимо, особено когато едно частно сдружение се опитва да окупира една изключително държавна дейност.
    Директивата обхваща само лекарствата, които се разпространяват легално. Какво помага това срещу фалшивите лекарства, които имат отделен път?
    ЕК не отчита особеностите на регионалния пазар.

• Маг.-фарм. Пенка Минева, председател на РФК-Пазарджик:
     Повечето собственици на аптеки, които не са фармацевти, не са запознати с директивата и ангажиментите за тях от имплементирането й.
     Подобни мерки срещу фалшивите лекарства - при под 1% за България, са бомба в общественото пространство, която не е оправдана.
     Това е огромен труд за фармацевта -  по директива контролът трябва да е на изхода, но за да бъде сигурен, фармацевтът  трябва още на входа да проверява опаковка по опаковка.
     До 2021 г. ще се лутаме - ще се налага да работим с 2 баркода - старият и новият.
     Верификацията сега е опасна и трудноприложима  за аптеките  и не носи никаква полза за пациента.
     Самите производители не са готови-при многохилядна номенклатура на ЛП регистрирани в Бг ,само 0,001% имат в момента прословутият двуизмерен код  и стартирането на системата дори и пилотно през март е смешно,няма нищо още за верифициране. Най-малко още три години ще трябват за превъртането на партидите,а аптеките трябва да закупят скенерите.

Група независими фармацевти    Свържете се с автора на петицията

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.