Запазване на линии 17 и 17а на градския транспорт, обслужващи квартал Галата, по досегашните им маршрути

Заявявам категоричната си позиция против предложението, залегнало в проекта за нова транспортна схема на община Варна, за превръщане на линии 17 и 17а на градския транспорт в обслужващи с начална и крайна спирка в центъра на квартал Аспарухово.

Вместо паралелно с превръщането на цялата централна част на града в зона за кратковременно паркиране да се мисли за субсидиране на градския транспорт, за уплътняване на графика на съществуващите линии и създаването на нови, на гражданите на квартал Галата и прилежащите селищни образувания, които и без това имат дълъг път до центъра на града, се предвижда да бъде  отнета възможността директно да стигнат до него. Обречени са на прикачвания – първо в квартал Аспарухово, след това и в града, тъй като  линиите, тръгващи от квартал Аспарухово, не обслужват всички посоки, не стигат и до ЖП гарата. Подобна промяна би увеличила драстично времето за пътуване до/от  работа или училище, би предизвикала огромен дискомфорт в пиковите часове, когато дори  при съществуващия в момента график автобусите са повече от претъпкани. Предвидените в проекта промени, свързани с квартал Галата, намирам за абсурдни, нелогични, дори за обидни и дискриминиращи. Галата се оказва единственият квартал, за който не се предвижда директна връзка с центъра на града.

Съществуващите линии са удобни  и целесъобразни. Желая те да бъдат запазени, освен това да бъде уплътнен графикът на  линия 17а, която да бъде със статут на основна.

Чрез подписа ми упълномощавам Маргарита Ламбова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.