Запазване на линии 17 и 17а на градския транспорт, обслужващи квартал Галата, по досегашните им маршрути

Заявявам категоричната си позиция против предложението, залегнало в проекта за нова транспортна схема на община Варна, за превръщане на линии 17 и 17а на градския транспорт в обслужващи с начална и крайна спирка в центъра на квартал Аспарухово.

Вместо паралелно с превръщането на цялата централна част на града в зона за кратковременно паркиране да се мисли за субсидиране на градския транспорт, за уплътняване на графика на съществуващите линии и създаването на нови, на гражданите на квартал Галата и прилежащите селищни образувания, които и без това имат дълъг път до центъра на града, се предвижда да бъде  отнета възможността директно да стигнат до него. Обречени са на прикачвания – първо в квартал Аспарухово, след това и в града, тъй като  линиите, тръгващи от квартал Аспарухово, не обслужват всички посоки, не стигат и до ЖП гарата. Подобна промяна би увеличила драстично времето за пътуване до/от  работа или училище, би предизвикала огромен дискомфорт в пиковите часове, когато дори  при съществуващия в момента график автобусите са повече от претъпкани. Предвидените в проекта промени, свързани с квартал Галата, намирам за абсурдни, нелогични, дори за обидни и дискриминиращи. Галата се оказва единственият квартал, за който не се предвижда директна връзка с центъра на града.

Съществуващите линии са удобни  и целесъобразни. Желая те да бъдат запазени, освен това да бъде уплътнен графикът на  линия 17а, която да бъде със статут на основна.

С подписването си упълномощавам Маргарита Ламбова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.