Против събирането на такса от община Пловдив, от децата, трениращи в спортните зали на ул. „Ясна поляна“ в района на „Гребния канал“

Обръщаме се към гражданите на гр. Пловдив и по-точно към онези, които спортуват, активно  почиват, карат колело или посещават заедно с децата си спортния комплекс „Пловдив“, известен още като „Гребен канал“.

Община Пловдив отдавна реши, че гражданите на гр. Пловдив и гостите му, за да спортуват или просто да се разхождат на гребната база са длъжни да  заплащат определена такса – 1 левче. След като „номера“ с  1 (едното) левче мина, се премина към удвояване на таксата – от известно време вече е 2 лева. Интересно каква е била икономическата обосновка на този общински акт? Пропускателният режим се осъществява 24 часа в денонощието, 7 (седем) дни в седмицата.

В началото на 2016г., площта, от която се събира “скъпоценната” такса се видя малко на ръководителите на община Пловдив и беше заграбена допълнителна площ, а именно продължението на бул. „Марица“ към спортен комплекс „Пловдив“. Бариерата бе изместена с около 200 метра, точно на връзката между булевардите „Марица“ и „Копривщица“, създавайки предпоставки за ПТП (на вниманието на “Пътна полиция” Пловдив).

От началото на месец ноември 2016г. с “айляшки” оптимизъм и върховна наглост бе приведен в изпълнение план по заграбване на почти цялата улица „Ясна поляна“. Предвидени са за изграждане 3 (три) КПП-та (едното е вече изградено и работи) и всеки желаещ да минава по ул.„Ясна поляна“ (улица на гр. Пловдив, а не на общината) ще трябва да си приготви 2 лв. - 24 часа в денонощието, 7 (седем) дни в седмицата.

Проблемът е, че именно на тази улица са разположени най-добрите спортни зали в гр.Пловдив – с професионално оборудване, треньори и традиции. В тях са тренирали и са били възпитавани всички европейски, световни и олимпийски шампиони на гр. Пловдив и България.

Всеки ден, особено вечер в тези зали тренират стотици деца и юноши, които се занимават с лека атлетика, волейбол, баскетбол, бокс, борба, гимнастика, щанги, джудо, тенис, футбол, плуване, фитнес, гребане, карате и т.н. … “Е как да не им дръпнем по 2 лева“ са си казали местните феодали … И в момента “крепостните” си плащат.

При положение, че цената на една тренировка е 3-5 лв. се оказва, че община Пловдив вместо да подпомогне и популяризира масовия спорт и най-вече спорта сред подрастващите, увеличава таксите, които децата заплащат с 40 до 80% !?!?!?!?!?

Любопитен е и фактът, че в края на въпросната ул. „Ясна поляна“ се намира обновения зоопарк на град Пловдив (в момента обект на прокурорска проверка за злоупотреби), който също попада под контрола на общинските КПП-та.

Очевидно е, че се в привежда в ход план за изтласкване на хората, водещи активен начин на живот и особено техните деца от зоната около спортен комплекс „Пловдив“!

Интересно от кого се предвижда да бъдат заменени?