Апел към Президента за налагане на отлагателно вето на ЗИД на ЗКН

До Президента на Република България,

Господин Росен Плевнелиев

ДЕКЛАРАЦИЯ

на експерти от ФОРУМ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО (ФКН)

ОТНОСНО: Приет на 23.06.2016 г. на второ гласуване в пленарна зала на НС (вх. № 653-13-7/21.06.2016) Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство по Доклад на Комисията по култура и медии, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 08.07.2015 г. (сигн. 554-01-128/08.07.2015 г.), и приет на първо гласуване на 04.02.2016 г.

По повод Доклада на ККМ за второ гласуване на ЗИД на ЗКН, след множество дискусии, събрания, изявления в средствата за масова информация и социалните мрежи, и за усъвършенстване на националната политика за опазване на културно-историческото богатство на страната ни, в съответствие с международните документи, принципите, методите и етиката на научната консервация и реставрация, и в защита на обществения интерес, изложени в Меморандума на ФКН от 29.05.2015 г. и в Декларация до Комисията по култура и медии в НС (писмо вх. № ПГ-539-00-112/ 31.07.2015 г.),

ние, експерти от ФОРУМ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО,

намираме за необходимо да заявим следното:

Реформа за оптимизиране на дейностите по опазване на недвижимото културно наследство е необходима. Такава следва да бъде предприета след задълбочен, внимателен и безпристрастен анализ на състоянието на недвижимото културно наследство (юридическа защита и техническо състояние) и нормативната уредба за усъвършенстването на националната система за по-ефективни координация, контрол, превенция и стимулиране на опазването му. Държавната политика на България през последните 20 години в тази специфична област е непоследователна, хаотична и кампанийна, с анахронично, неотговарящо на съвременните реалности законодателство. Липсва ясна визия за националните приоритети и програмна обвързаност с общоприета дългосрочна стратегия, задължаваща всяко правителство да я прилага, независимо от тясно-партийните си интереси.

Направените предложения за промени в ЗКН противоречат на обществения интерес за опазването и устойчивото управление на недвижимото културно наследство в РБългария. Пренебрегнати са основни принципи за разделяне на експертните от контролните функции на държавата и местните органи. С предложените изменения на закона се създават предпоставки за корупция и промени на културни ценности, без необходимата експертиза, което е заплаха за унищожаване на автентичността на отделни обекти и цели археологически и архитектурни ансамбли, и поставя цялото културно наследство на страната в риск!

Господин Президент,

Надяваме се, че в израз на Вашето независимо и отговорно отношение към принципите на законността;

към международните документи за недвижимо културно наследство, ратифицирани от РБългария,

към опазването на недвижимото културно наследство като част от културната памет на страната ни,

и във връзка с правомощията Ви да упражнявате контрол върху законодателната дейност на Народното събрание ще наложите отлагателно вето на внесения за второ гласуване (№653-13-7/21.06.2016) Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство в неговата цялост.

Настояваме до формиране на консенсусна визия и национална стратегия за изграждане и развитие на модерна национална система за опазване на недвижимото културно наследство и в съответствие с директивите на международните документи в областта на културното наследство, които страната ни е ратифицирала (напр. Чл. 4 от Конвенцията за защита на архитектурното наследство на Европа, ратиф. от РБ с реш. на ВНС от 25.01.1991 г.; ДВ, бр. 13/1991 г.,  ДВ. бр.42/28.05.1991 г.), като една първа стъпка да бъде възстановена и укрепена националната, независима експертна институция, гарантираща професионалното, експертно научно изследване, опазване и представяне на недвижимото културно наследство (днес това е НИНКН).

За да може да отговори на високите обществени очаквания, експертният капацитет на НИНКН следва да се укрепи чрез увеличаване на числения и експертния му състав и създаване на негови териториални звена, в съотвествие със съществуващата разпоредба на Чл. 18, ал. 3 от ЗКН.

Едновременно с това децентрализацията на експертната дейност за опазване на недвижимите културни ценности (НКЦ) е търсена и желана посока за развитие на дейността, но при едновременна децентрализация и на административно-контролните функции и при ясното обвързване на правомощията на териториалните звена с определени категории НКЦ с цел реално облекчаване и стимулиране на собствениците за опазване на притежаваните от тях обекти. Съзнавайки сложността и неотложността на проблемите, недостига на финансов и експертен ресурс, предлагаме за тяхното решаване следния пакет от мерки, а именно:

незабавни мерки

- Връщане на съгласувателните правомощия от МК в НИНКН,

- повишаване на експертния и финансов капацитет на НИНКН, така че да могат да създадат предвидените в ЗКН, чл. 18 (3) териториални звена, които да подпомагат консултативно общинските администрации и гражданите по места.

- Бюджетно или целево осигуряване съгласно Чл. 3 (1), т. 1-3 от ЗКН на планомерен процес за актуализация на критериите за категоризация, уеднаквяване на информацията на общинско и национално ниво;

- допълване и дигитализация на РЕГИСТЪРА на недвижимите културни ценности, с цел закрила на културното наследство, устойчиво развитие на политиката по опазването му и гарантиран равен достъп на гражданите до културните ценности при спазване на принципите на равнопоставеност, децентрализация, публичност и прозрачност.

- Дигитализация на НАЦИОНАЛНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН АРХИВ на недвижимите културни ценности.мерки със средносрочна перспектива

- Създаване на интернет базирана информационна система за недвижимите културни ценности, осигуряваща степени на достъп за служители и граждани до базата данни за недвижимите културни ценности и режимите за опазването им.

- Създаване на Специализирана кадастрална карта на недвижимите културни ценности.

- Създаване на национална институция за недвижимото културно наследство - първостепенен разпоредител с бюджетни средства, със статут на Държавна агенция, с четири основни звена:

информационно, което да създава и поддържа публичен регистър и база данни за недвижимите културни обекти;

методологично (научно), което да разработи методологията за оценка на различните категории обекти и за различните видове консервационни намеси и режими на опазване;

оперативно, което да прави оценките за определена категория обекти (тези, които ще се контролират на национално ниво);

контролно (инспекторат), което да действа съвместно с ДНСК и да контролира изпълнението на задълженията на общините, собствениците и ползвателите на НКЦ и изпълнението на решенията на държавната агенция и нейните структури.

Приложение:

Предложение за създаване на Държавна Агенция за недвижимото културно наследство.

Чрез подписа ми упълномощавам Владо Руменов да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.