ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА АРХИМ. ДИОНИСИЙ И НИЗВЕРЖЕНИЕ ОТ СВЕЩЕН САН

До Негово Светейшество Г-н Г-н Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски

До Светия Синод на Българската Православна Църква

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА АРХИМ. ДИОНИСИЙ ОТ ПРЕДСТОЯТЕЛСКИЯ ПОСТ НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА СВ. АЛ. НЕВСКИ И НИЗВЕРЖЕНИЕТО МУ ОТ СВЕЩЕН САН

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Православните християни за пореден път бяха възмутени от поведението на архим. Дионисий по време на богослужението на Велика събота в Патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“, когато по негова инициатива бяха въведени провокативни практики в богослужението, Тялото Христово беше преподадено на миряните чрез неоправдана импровизация по неприемлив и смущаващ начин! А на следващият ден в Пасхалната нощ, по негов почин, бе внесен светски дух в най-сакралния миг на Пасхалното богослужение, когато още преди Патриархът да произнесе „Христос воскресе!“ по нелеп и възмутителен начин прогърмяха маршова музика и фойерверки! Тези действия от негова страна предизвикаха смущение у християните и създадоха антицърковни брожения в медиите. С изказванията си пред тях архим. Дионисий за пореден път, без да си дава сметка, злепостави Патриарха и Светия Синод, създавайки един отблъскващ образ на БПЦ.

Архим. Дионисий е „дежурното присъствие“ в почти всеки кадър на църковните новини, една печално емблематична и карикатурна фигура на духовник, която е в пълно противоречие с мястото, което заема като предстоятел на Патриаршеската катедрала. Със своята неграмотност и неспособност да говори смислено, но най-вече със смущаващото си поведение, въвеждащо в съблазън, той създава отрицателен образ за Църквата. Освен това той продължава да поддържа и да демонстрира връзки с известни масони, „тамплиери“ и тям подобни на публични места дори в Църквата, което създава недоумение и смут у вярващите. Църковната съвест на народа божий бе накърнена от действията на архим. Дионисий по скандала с купуването и продаването на „архонтски титли“ и участие в безумни „тамплиерски“ церемонии, за което имаше отделна декларация и протест на свещеници, богослови и интелектуалци, във връзка с опасността да бъде ръкоположен за епископ на БПЦ. Свидетели сме и на множество други нарушения на каноните и църковната дисциплина, добре известни на всички ни. Знаем и за нежеланието на свещениците на храм „Св. Ал. Невски“ да служат повече със своя предстоятел, което е достатъчно красноречив сам по себе си факт!

Поради изброените по-горе причини, ние миряните на БПЦ, имаме всички основания да помолим смирено вас, нашите архипастири, за отстраняването на въпросния духовник от предстоятелския пост на Патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ и низвержението му от свещен сан, като молим той да бъде пратен на послушание извън столицата в такова място, където да представлява само себе си, а не Българската Православна Църква.

Целуваме светейшата Ви патриаршеска десница

и оставаме на Ваше Светейшество

верни в Господа чеда


Православни духовници и миряни    Свържете се с автора на петицията