За изграждане на обособени кучешки площадки на територията на Столична община

Според наредбата на Столична община и чл. 150 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност „всеки, който отглежда животно домашен любимец или се грижи за такъв, е длъжен да му осигурява необходимото пространство и движение“. До тук всичко е прекрасно, самата наредба и законът звучат обнадеждаващо. Но действителността показва съвсем друго.

В столичните квартали подобни кучешки площадки засега са все още мираж. Кварталите имат буквално плачевна нужда от удобни заграждения, където нашите любимци да се разхождат спокойно, да имат възможност да играят и да се социализират. Конфликтите между нас и останалите граждани в момента са ежедневие, физическата саморазправа също не е изключение.

Нормално ли е да няма нито едно обозначение, дори с табела, на обособена площ за разходка на кучета? Нормално ли е всекидневно да влизаме в пререкания с други хора, заради нечия безотговорност? Нормално ли е заради несвършената работа на общината, други злонамерени хора да разпръскват отрова из кварталите, а домашните ни животни да се тровят? Осъзнавате ли, че опасността не е само за нашите любимци, но и за всички деца, играещи в тези пространства?

Отглеждането на домашни любимци и по-специално кучета не е лесна задача. Разходката е много важен елемент от нея. Често разходките ни са изпълнени с премеждия. Случва се да влизаме в нелепи словесни битки между родителите на деца и стопани на животни. Това е напълно безсмислена конкуренция, която се решава, като просто между децата и свободно пуснатите животни се слага преграда.  Липсата на места за разходка и игра на домашните любимци наистина е проблем ежедневието ни. Не приемаме оправданията за липса на средства в Общината, особено когато се касае до изграждане на публични места за разходка на домашни любимци в полза на жителите. Тук не става въпрос само за дискриминация, а и за правилно отношение на държавата към хората, които отглеждат животни в имотите си на територията й. При правилно управление и реална грижа за хората с домашни любимци, вярваме, че може да се намери решение за всеки въпрос, особено когато той не е в частен план. Нека се възползваме от примера, който ни показват държавите с по-добър статус на живот.

Обособените зелени площи за разходка на домашните любимци не са лукс, а необходимост.

Настояваме за:

1.Изграждане на подходящи обособени зелени площи за разходка на домашни любимци – сенчести и удобни пространства, близки до естествената природа на животните (трева, дървета, храсти).

2.Определяне на местата и размерите на обособените площадки след обществено обсъждане със заинтересованите граждани по квартали.

3. Изграждане на съоръжения за игра на животните, пейки за стопаните им, адекватна по височина ограда и врата с добро затваряне в обособените зелени площи за разходка на домашни любимци.

4. Осветление на територията на обособените зелени площи за разходка на домашни любимци.

5. Общинско стопанисване на зелените площи за разходка на домашни любимци – почистване, обезпаразитяване със съответните препарати, заключване на обекта за периода на обработването му с тях и обозначаване на карантинният му период, поддръжка на обекта (при повреда на огради, съоръжения и/или други повреди, както и поддържане на тревата.

Възможно ли е в редица български общини като Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич да има обособени места по европейските стандарти почти във всеки квартал? А в столицата не! Изискваме Столична община и районните кметове да предприемат необходимите мерки и в крайна сметка този проблем да бъде решен веднъж завинаги, за да заговорим за София, като за европейска столица.

Кампания "Аз къде да се разхождам?"