Диплома за завършено средно образование на родителите, да е задължителен документ при отпускане на

До Президента на Република България

До Министър-председателя на Република България

До Председателя на Народното събрание на Република България

До всички политици и партии в Република България

До Омбудсмана на Република България

До всички медии в България

До цялата Българска общественост

 

Това е гражданска петиция за промяна на изискуемите документи и реда, при отпускане на помощи на деца, до навършване на 18 годишна възраст

Диплома за  завършено средно образование на  родителите, да е задължителен документ при отпускане на детски надбавки

Предлагам, детските надбавки и майчинските, да се отпускат след  представяне на диплома за успешно завършено средно образование от страна на поне един  родител. Да се изисква към задължителния набор от документи!

В последните години, това е изключително наболял въпрос на обществото.

Последните промени в закона за отпускане на помощи за деца до навършване на 18годишна възраст, гласи , че за деца на родители без брак , живеещи на един и същи постояннен адрес, се изисква предствяне на бележка за доходи и на двамата родители.  Което лесно може да се подмине със смяна на постоянния адрес на едно от лицата, което отново е вратичка в закона.   Много от финансите се отпускат на т. нар. малцинство, при което процентът на завършилите средно образование не е висок. Следователно, приходите които влизат като данъци в държавната хазна от образованите и работещи родители, се yдържат като данъци за да се разпределят между необразованите- безработни.

При изискване на диплома за завършено средно образование за отпускане на помощи за деца до 18г възраст ,  финансите отпускани на необразовани родители , ще бъдат разпределени между тези със завършено образование, /което съответно е предпоставка за трудова ангажираност или бъдеща такава/. Спирането на помощите на децата, на необразованите родители ще ги  задължи да се интегрират в образователната система на Република България.

 От посочените по- долу закони, става ясно, че за получаването на детски надбавки, единственото което се съблюдава е доходът на родителите. Дали той е 0 лв- в следствие на не декларирани приходи или липсата на такива, или е равен на законо приетите доходи,  всички родители имат право да се възползват от помощите, ако приложат необходимите документи.

При Изискване на диплома за завършено средно образование, ще се намали значително броят на получаващите помощи! Тя е гарант, че това лице, може да си намери работа в която и да е сфера на труда- тъй като за всяка длъжност се изисква- диплома, свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство и т.н набор от документи

Има родители, които нямат доход , поради невъзможност да се котират на пазара на труда за определен период от време, но дипломата която притежават им дава равноправна възможност, да могат да встъпят на такава в следващ етап.

     Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., бр. 95 от 2012 г., в сила от 4.12.2012 г.) Семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се отпускат от дирекциите "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация заедно с необходимите документи. Молба-декларацията се подава от посочените в Закона за семейни помощи за деца лица в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес с изключение на случаите по чл. 11, ал. 5.  

(2) В случаите, когато бременната жена или майката е малолетна, молба-декларацията по ал. 1 се подава от законния й представител. (3) Непълнолетните бременни жени или майки подават молба-декларация по ал. 1, без да искат съгласието на законния си представител

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г.) В молба-декларацията за получаване на семейни помощи по чл. 7, 8 и 10а от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) лицата декларират брутните доходи на семейството, получени за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията. (2) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм., бр. 71 от 2006 г., доп., бр. 95 от 2012 г., в сила от 4.12.2012 г.) В молба-декларацията за получаване на еднократна помощ при бременност лицата декларират брутните доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин за раждане, а ако е настъпило раждане преди 45-дневния период, доходите се декларират за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е родено детето.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм., бр. 41 от 2010 г.) Брутните доходи се изчисляват по реда за определяне на облагаемия доход по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Доходите се декларират за месеца, през който са получени, независимо за кой период се отнасят. (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) При определяне на средномесечния доход на член от семейството се взема предвид броят на членовете му към датата, на която е подадена молба-декларацията.

МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (Загл. изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.)      Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се отпускат въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи: 1. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г.) удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;