Запазване на Паметник 1300 Години България

С Настоящата подписка заявяваме исканетоо си към Софийска Община и отговорните институции за запазване и реставриране на Паметника 1300 години България в градинката на НДК София.

 

20 ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ЗАЩО ПАМЕТНИКЪТ 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ НЕ БИВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН

1. Монументът посветен на 1300 годишнината на Българската държава принадлежи не само на столичани, а на всички българи – на тези от всички градове и села, на българите, които живеят в чужбина, а също така и на бъдещите поколения все още неродени българи, до които ТРЯБВА да достигне, защото им принадлежи по право.
2. Запазването и реставрацията на паметника не влиза в противоречие с ясното намерение за повторно въздигане на войнишкия паметник на подходящо място. Съвсем наблизо в парка зад НДК вече е определено такова място, а също така има предложение за място във Военно историческия музей.
3. Разрушаването на войнишкия паметник е кощунство! Разрушаването на паметника 1300 години България би било не по-малко! Извършването на едно кощунство не оправдава извършването на второ такова – и двата паметника ТРЯБВА да преБЪДАТ напред през времето, което е и тяхното предназначение.
4. Паметникът е творение на един от най-изявените и талантливи български скулптури проф. Валентин Старчев. Да се твърди нещо различно е несъстоятелно – българските творци - скулптори, художници, архитекти в огромното си мнозинство застават зад проф. Старчев и неговото творение.
5. Фактът, че голяма част от съвременниците на паметника не го харесват и оценяват положително, не е достатъчно основание той да бъде разрушен – вкусовете на хората се развиват и променят с времето. Айфеловата кула - символ на Франция, е била приета първоначално с масово неодобрение.
6. Паметникът има стойност и значение не само в местен, но и в международен контекст. В негова защита се обявиха много признати специалисти - архитекти, художници и урбанисти от цял свят.
7. Фактът, че паметникът е доведен до окаяно състояние от липсата на поддръжка не го прави по-малко паметник. Да се твърди обратното би узаконило разрушаването или застрояването на останките от църкви в Несебър, Созопол, Мелник и т.н.
8. Паметникът 1300 години българска държава е паметник САМО на държавата България и нейната хилядолетна история. Върху него не присъстват никакви комунистически символи. Надписите му гласят „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, „Времето е в нас и ние сме във времето“ и „Към светли бъднини върви“.
9. Като уникално културно наследство от края на 20 век паметникът е жив елемент от туристическата карата на града – ежегодно той е, и ще бъде посещаван от стотици хиляди туристи, като в това отношение стойността му само ще нараства с времето.
10. Паметникът съвършено се вписва в контекста на целия ансамбъл на Националния дворец на културата, така както войнишкият паметник се е вписвал в средата на казармите върху стените, на които са били поставени плочите с имената на войниците. Въздигането на войнишкия паметник на мястото на 1300 години България би създало силно усещане, че той „не си е на мястото“. Времето не може да бъде върнато назад. Няма как да се лишим от най-значимата обществена сграда на София за да построим на нейно място обратно казармите.
11. В последните години монументи удивително наподобяващи Паметника бяха издигнати в различни европейски страни. По всичко личи, че като израз на българския творчески дух Паметникът идейно е изпреварил времето си с десетилетия и неразбирането му от мнозина сънародници е напълно разбираемо.
12. Запазването на Паметника и повторното въздигане на войнишкия паметник, а защо не и обединяването на двата монумента ще създаде добър прецедент на приемане и ПРИЕМСТВЕНОСТ между различните епохи и етапи в историята ни. Всяка нова епоха естествено отрича ценностите и символите на предишната, но буквалното им разрушаване би довело до изчезването на цялото ни културно наследство. Помиряване с миналото е необходимо за българите!
13. Паметникът 1300 години България е замислен и осъществен като символичен израз на българската държавност и история в нейните различни аспекти – древност, борба за независимост, култура и бъдеще. В символичен смисъл разрушаването на Паметника би създало тежка рана в националното ни съзнание и достойнство.
14. Паметниците са създадени и наречени да векуват. Унищожаването на паметници е израз на неуважение, незачитане и погазване на волята на предците, които са ги създали. Такъв вид отношение и в семейството и в обществото никога не водят към добро.
15. Разрушените паметници имат тенденцията да се завръщат. Ясен пример за това е мощното движение целящо повторното въздигане на войнишкия паметник, както и нарастващата съпротива за разрушаването на монумента 1300 години България. И двата паметника, трябва да останат, за да изпълняват предназначението си - да пазят паметта и утвърждават непреходни ценности.
16. За създаването на Паметника е вложен огромен творчески ресурс и средства, събрани от целия български народ. За евентуалното му разрушаване биха били необходими също толкова голям ресурси, като накрая резултатът няма да е просто нула, а сериозен минус – абсурдно разточителство, което не можем и не бива да си позволяваме.
17. Решението за премахването на толкова значим за България паметник, е неприемливо без сериозно обществено обсъждане и задълбочено претегляне на всички позиции и последствия.
18. Разрушаването на такъв могъщ във всяко едно отношение символ на Българската история и държавност би опозорило както неговите директни разрушители, така и тези, които гласно или негласно са допуснали това да се случи – факт вече доказан на практика с разрушаването на войнишкия паметник.
19. Средствата, предвидени за разрушаването на паметника са напълно достатъчни за неговата реставрация. Съзидание или разрушение – изборът пред нас е ясен!
20. Загубата на памет-ник е равносилна на загуба на ПАМЕТ и ценности. Това не бива да се допуска, ако искаме България да преБЪДЕ напред през времето, за да достигне до своята 1400 годишнина.


Красимира Георгиева, Михаил Димов    Свържете се с автора на петицията