Петиция срещу фалшифицирането на информация - bTV Новините

Update 14.02.2012: Днес масмедиите шумно обявиха, че "българското правителство оттегля подписа си от ратифицирането на ACTA". На което много от протестиращите автоматично реагираха "ДА! ПОБЕДИХМЕ! :)". Нека не бързаме да се радваме. Крайното решение предстои през юни. Забележете, за момента дискусията по въпроса се "замразява", това не значи крайно решение. Това значи "спете спокойно до юни, а дотогава ние ще правим всичко възможно да внушим тънко тънко на хората колко полезен е ACTA за тях". Целта на протеста, както и на тази петиция, е да информира обществото за фактите, които медиите премълчават.

***

"Десетки хиляди протестиращи излязоха на шествия срещу търговското споразумение ACTA в няколко града на страната.http://offnews.offroad-bulgaria.com/osnova/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Софийският протест, в който се включиха над 10 000 протестиращи, се отправи от НДК към сградата на парламента със скандирания: „Не на ACTA!“, „И преди, и сега интернет е свобода!“, „Европа разбери, България не спи“.

Протестът е най-големият от 1997 г. насам, хората са многократно повече, отколкото на протестите за Катуница в края на миналата година. ..."

Така започва една статия на интернет-медия, която отразява масовите протести из цяла България срещу търговското споразумение ACTA на 11.02.2012. Това са фактите. Тези, които ги видяха с очите си могат да потвърдят.

Но по какъв начин bTV, най-гледаната българска телевизия, отразиха едно от най-значимите събития за България от началото на годината, а може би и в последните няколко години? В каква светлина показаха протестиращите? Дали обикновеният зрител, който не ползва Интернет, е добре информиран относно това какво представлява ACTA? Дали е наясно, че приемането на това споразумение нарушава основни човешки права, включително и неговите? Дали bTV отразиха обективно мащабите на протеста? Или умишлено занижиха броя на протестиращите? Или умишлено показаха кадри, на които се виждат малък брой души? Смятате ли, че bTV служат в интерес на обществото, както би трябвало да бъде с една авторитетна медия, или напротив? Изкривяването на информация в подобни мащаби би довело до неразбирателство между хората - онези, които получават информацията от ефира и онези, които са я видели с очите си. Смятате ли, че това е редно, а още повече законно в една демократична държава? Смятате ли, че подобна манипулация заслужава да бъде подмината с лека ръка?

Това далеч не е първият случай, в който bTV манипулират общественото мнение и насаждат погрешни нагласи в полза на нечий интерес, чрез предоставяне на фалшива информация и пренебрегване на общественозначими въпроси. Разбира се, bTV не са единствената телевизия, която го прави, но те го правят най-нагло.

В случая важните въпроси са КАКЪВ ЕФЕКТ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТА СЛЕД ПОДОБНО ОТРАЗЯВАНЕ ОТ МАСМЕДИИТЕ? и

СПОСОБНИ ЛИ СМЕ ДА СЕ БОРИМ ДО ПОСТИГАНЕ НА ЯСНИ РЕЗУЛТАТИ?

Това бе един от най-фрапиращите примери за медийно затъмнение. Нека алармираме обществото като подпишем тази петиция. Нека помним 11 февруари 2012 като ден, в който бяхме единни, и нека помним колко много бяхме, обединени от една благородна кауза, в мирен протест срещу алчността и некомпетентността на управляващите и техните съюзници.

Много наши съграждани, наши близки и познати, имат нужда от тези факти.

Онези, които не присъстваха на протеста могат да сравнят следните репортажи преди да подпишат петицията или да коментират по темата.

http://www.btv.bg/videos/internet-emisii/video/2062668500-Internet_novini_%E2%80%93_11022012_g.html bTV: Репортаж в рамките на около 20 секунди и споделяне на погрешна информация: "Протестиращите в София бяха около 4000."

http://bnt.bg/bg/news/view/69879 Далеч по-адекватно отразяване на събитието от БНТ: ""Не" на АКТА,  защото за всички тези хора АКТА е нарушаване на техните права, отнемане на демократични ценности и корпоративен фашизъм."

Независим видео-материал от протеста в София: http://www.youtube.com/watch?v=Yb4WcFNm0IQ

Статия от интернет-медия: http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/19841/10000-na-protesta-sreshtu-acta-snimki-video-i-zapis-ot-radioto

И едно наистина добро произведение на изкуството: http://www.youtube.com/watch?v=ARySTvSBOYo