Петиция за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация

Инициатор: Асоциация „Българска книга”   От 1 юли 2020 г. беше въведена намалена ставка на ДДС върху книгите от 9%. Законът предвижда мярката да има временен характер и да действа до края на 2021 г. Асоциация „Българска книга“ организира кампания за превръщането на намалената ставка в постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз.   Съгласно законодателството (Директива 2006/112/ЕО и др.) и съдебната практика на ЕС намалени ставки на ДДС може да се прилагат по отношение на хранителни продукти, лекарства, книги и печатни продукти, както и на един бранш, които е от изключителна важност за местната икономика.  

В тази връзка настояваме за намаляване на ДДС върху книгите, като предлагаме ставката да е не по-висока от 9%.   Асоциация „Българска книга“, която е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението, обединяваща над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90% от книжната продукция в България, настоява от над 10 години ставката на ДДС върху книгите да бъде намалена, съобразно съществуващите европейски практики.  

Книжният секторът беше изключително тежко засегнат в следствие на пандемията, като по време на извънредното положение спадът се оценява  на между 50 и 70%. Голяма част от книжарниците бяха затворени, а тези които бяха отворени нямаха клиенти. Продължаваме да получаваме сигнали от книгоиздателите, че нямат възможност да издават нови заглавия, поради липса на средства. Това показва нуждата от спешни мерки за подпомагане на книжния сектор, като  намаляването на ДДС върху книгите ще е от решаващо значение за възстановяването му.  

Намаляването на ДДС ставката ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от населението, която е силно засегната икономически от кризата. Това е причината ние да настояваме за вземането на мерки, описани подробно и в писмото на Европейската федерация на книгоиздателите, изпратено до министрите на културата на ЕС и до еврокомисар Мария Габриел.  

От началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България. Намаляването на ДДС върху книгата беше прието на 1 юли 2021 година, но като временна мярка с продължителност една година.  

Нека не забравяме, че книжният сектор включва в себе си много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата.  

Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика - четящите нации имат по-успешни икономики.   Особено в моменти на криза да храним духа е не по-малко важно от достъпа до физическа храна. Всяко отстъпление от позицията намаляването на ДДС върху книгите да се превърне в действащ занон е равносилно на отказ от развитието ни като цивилизована европейска държава.   Запазването на намалената ставка на ДДС върху книгите като постоянна е от ключово значение за подкрепата на издателства, автори, книжари, преводачи, илюстратори и на всички, които полагат огромни усилия издаването на книги да е възможно в този кризисен момент.    

Защо е важна намалената ставка на ДДС върху книгите?  

v За да стимулираме издаването на повече и по-разнообразни заглавия;

v За да си купуваме по-качествени книги;

v За да имаме по-голям избор на заглавия;

v За да получим достъп до специализирана литература и нишови издания;

v За да осигурим достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери;

v За да стане четенето истинска държавна политика;

v За да бъдем по-четяща и по-образована нация.

 

 


Асоциация „Българска книга”    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Асоциация „Българска книга” да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...