Против смяната на часовото време два пъти годишно

ДО

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Настоящата петиция е за премахване на порочната практика на смяна на времето два пъти годишно.

Подписалите настоящата петиция настояват Министерският съвет да отмени ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време.

Липсата на европейско изискване за въвеждане на лятно и зимно часово време дава възможност поставеният от нас проблем да бъде решен сравнително лесно и безпроблемно, с решение на Министерския съвет. Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим.

В чл. 2 на Директива 2000/84/ЕО е записано следното: (2) При положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност.

В отговор на Петиция 1477/2012 Европейската комисия ясно и еднозначно пояснява от чия компетентност е решението „за“ и „против“ лятното часово време:

Решението относно стандартното часово време попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС.

Десетки научни изследвания по темата показват, че икономическият ефект от смяната на часовото време е съмнителен и/или незначителен, докато в същото време вредите за хората и за икономиката са многобройни и практически неоценими. Проучване на 9 европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти и др. средства за справяне с проблема, са в размер на 131 млрд. евро годишно.

В България проучванията на проблема са епизодични и не така мащабни, но почти не се среща българин, който да не очаква от правителството да премахне тази вредна практика. Спестените от потребление на електроенергия в България между 60 стотинки и 1 лв. на глава от населението годишно не могат да бъдат аргумент за запазването на тази мярка, особено като се отчита, че в периода около смяната на часовете се наблюдава увеличение на броя на нещастните случаи, трудовите злополуки, инфарктите, самоубийствата и др., причинени от влошена концентрация и емоционално състояние, вследствие нарушения биологичен ритъм.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Човешкото здраве и живот не струват стотинки – те са най-ценният национален ресурс, за който настоятелно се обръщаме към Вас да се погрижите!

Смяната на часовниковите стрелки два пъти годишно е отживелица, която се прилага заради историческата инерция и не отчита променените икономически и социални условия, в които живее съвременният човек.

На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат, а това е във Вашите ръце!

_________________

 

https://www.facebook.com/stopclock

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Ani Alashka да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )