„И аз искам да играя“ е петиция за изграждането на кучешка площадка в междублоково пространство зад ул. „Барикадите“, град Пловдив.

Междублоковото пространство се състои от 5 зелени площи, разделени с алеи, като 3 от тях са „обособени“ за децата, а другите 2 – най-крайните – не се използват от малчуганите, защото са под блоковете - по зелената площ няма пътека от плочки и осветление. Те не се косят и пръскат против кърлежи. Разхождаме кучетата си на най-отдалечената от децата поляна, тя е на 100 метра от детската площадка.

Кметът на район Северен – инж. Ральо Ралев е дал обещание да изгради площадка за свободно разхождане на домашни кучета. Преди близо един месец се започна строеж, до тук добре... но теренът беше сгрешен. Работниците бяха доста експедитивни. За един ден се  изкопаха дупки, забиха се маркировачни колчета, наля се и бетон. На следващия ден обаче дупките се зариха и работниците повече не се върнаха. Стана ясно че е подаден сигнал, от майки с деца от квартала, против изграждането на кучешката площадка под предтекст разпространението на зарази и развитието на миазми.

Основният им аргумент е от глупав по-глупав, защото кучетата, които се разхождат са ваксинирани, обезпаразитени и чипирани – както следва  по Закона за Ветеринарномедицинската дейност, член 150. (1) „Собствениците и гледачите на животни, както и управителите на животновъдни обекти са длъжни да: 1. се грижат за животните и да не ги изоставят; 2. осигуряват на всяко животно в зависимост от вида, възрастта и породата му: -  редовно профилактично ветеринарномедицинско обслужване и незабавно лечение при заболяване или нараняване“ Но и да им осигурят „необходимото пространство и свобода на движение“.

А колкото до миазмите, ние - собствениците на кучетата, почистваме след любимците си. На поляната си имаме 2 коша за боклук, които лично изхвърляме. Боклуци като използавни мокри кърпички, опаковки от сокчета, кроасани, вафли и прочие няма да намерите на поляната с „миазми“. Да не споменавам и че не плюем семки по земята и не захвърляме безпризорно цигарени фасове, както се прави на детските площадки от родителите, които не надзирават децата си.

От 20.07.2017  се започнаха  и ежедневни проверки от страна на Общинска охрана, които заплашват собствениците на кучета с глоби и писане на актове. Освен това, жителите от квартала също отправят заплахи – че ще разпръснат отрова на поляната, където разхождаме кучетата си. Колко адекватно мислещ трябва да е един човек, за да разпръсне отрова на публично място? Други заплашват и с хвърлянето на пиратки -цитирам : ”Няма куче което да не бяга от пиратка.“

Според Чл. 151 от Закона за ветеринарномедицинската дейност „Забранява се: 1. (доп. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) причиняването на страх, нараняване, болка, страдание, стрес или смърт на животни, освен в случаите, посочени в чл. 117, ал. 1, т. 10, 11 и 12, чл. 159, ал. 3, чл. 160, ал. 2 и чл. 179, ал. 3, или при самозащита;“.

Трябва ли заради несвършената работа на Общината ,ние - собствениците на кучета ежедневно да търпим обиди?

Според нас, решението на този конфликт е много просто – трябва само Кметът инж. Ральо Ралев да спази даденото обещание!