За равни права на пушачи и непушачи!

Quoted post

Непушач

#496 Re: Re: Re: Re:

2012-12-15 01:16

#481: - Re: Re: Re:

Пушачите вредят по следните начини:

1.  Пушат в присъствието на непушачи на обществени места, което води до зравословни проблеми за непушачите. (Ако пушачите си пушат у дома, това си е тяхно право и никой не може да го ограничи;  на обществени места имат точно толкова право да пушат и да вредят на дугите колкото и да шофират пияни).

2. Ако се въведат зони за пушачи и непушачи, непушачите също ще трябва да платят (чрез по-високи цени) за допълнителната вентилация за зоната за пушачи;  за съжаление цените в зоната за пушачи няма да са по-високи заради специалните разходи.  А ако не се направи отделна вентилация на зоната за пушачи (както обикновено се случва), тогава дима стига и в зоната за непушачи и се връщаме към проблем #1.

3.  Пушат в присъствието на персонала на заведенията, които посещават, което води до здравословни проблеми за персонала.

4. (не всички, но се случва) Пушат в присъствието на децата си, което води до здравословни проблеми за децата, които даже не осъзнават вредата от дишането на тютюнев дим.

5.  Използват непропорционално ресурсите на здравната система:  всички плащаме, за да лекуваме болестите, които пушачите си докарват заради вредния навик.

Списъкът лесно може да бъде продължен, но мисля че това е достатъчно като начало...

 

 

Отговори


Гост

#597 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-12-31 03:00:14

#496: Непушач - Re: Re: Re: Re:

Хайде по ред на номерата да видим каква е истината...

1. Пушат в присъствието на непушачи, ако последните го пожелаят, т.е. непушачите си носят отговорността и тяхно е решението дали да "се тровят" в компанията на пушачите, или да си седят в залите за непушачи.

2. И досега имаше зони за пушачи и непушачи, за които инвестициите вече са направени и това е отразено в цените на услугите. Връщането на стария режим не би следвало да се отрази на цените, напротив - ако има отражение, ще е в посока надолу, тъй като в момента липсата на клиенти принуждава заведенията да си калкулират по-висока норма на печалба.

3. Персоналът на заведенията подписва трудов договор, чрез който доброволно се съгласява с условията на труд - никой не е принуждаван да работи в среда, която не го удовлетворява. Освен това, всяко заведение задължително има сключен договор със служба по трудова медицина, лицензирана от Министерството на здравеопазването, която периодично прави оценка на рисковите фактори в работната среда по методика, също одобрена от МЗ. Ако заведението не отговаря на съответните норми, затваря! Ако МЗ не си контролира службите по трудова медицина и не си признава собствената методика, е проблем на МЗ!

4. Пушенето в присъствието на децата става в домашна обстановка, където принудително пушачите са върнати в момента, а не в обществените места с разрешено тютюнопушене (каквито вече няма!), където достъпът на непълнолетни е забранен. Следователно, забраната работи по-скоро в посока увреждане здравето на децата, а не обратно!

5. НЕпушачите използват непропорционално ресурсите на здравеопазването, защото за разлика от пушачите, те плащат само здравни вноски, но не и акцизи! Годишните приходи от акцизи от цигари се равняват на целия бюджет на здравната каса и могат да покрият за 7 години лечението на заболявания, за които се смята, че в големия си процент са провокирани от тютюнопушене!