Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Quoted post

Гост

#218

2012-02-21 16:32

Опитвам се да разбера какъв е проблема като човек, който не е наясно с юридическата страна на законите.

Според министър Дамянова от едно нейно интервю:
„- В проектозакона сред училищата, за които се разрешава прием след IV клас, липсват математическите. Защо?
- Всъщност те не липсват. Направили сме по-добро разграничение на видовете училища. Училищата, които искат да правят прием в V клас, просто ще трябва да си изберат съответния вид училище, в който искат да се преобразуват. Тоест ако искат да предлагат само обучение от осми до 12 клас, ще се наричат гимназии. Ако искат да обучават от пети, от първи клас, ще се наричат средно училище. Може да е средно математическо, може да е средно езиково училище. Тоест дори напротив, даваме им по-голяма свобода, ако искат да си правят прием от първи клас.”

Това като че ли говори, че може да съществуват училища от 5 до 12 клас, каквито реално са в момента МГ. Остава само пререгистрацията им. Ако може и да се запази по някакъв начин старото име – какво изобщо ще се промени?!

Може би тази пререгистрация е свързана с някакви други сериозни промени, за които не си даваме сметка, знам ли?

Може ли малко повече яснота, но да е от някой, който наистина знае за какво става въпрос.

Отговори


Гост

#221 Re:

2012-02-21 16:53:07

#218: Гост -

В проектозакона не е предвидена възможност да има училища от 5-ти до 12-ти клас, което означава, че ако МГ-тата искат да обучават малки ученици да се пререгистрират и да отворят паралелки за 1, 2, 3 и 4-ти клас. Това би ги приравнило към всяко едно друго средно училище, защото за 1-ви и 2-ри клас не може да се прави подбор по математически дарби(интереси).


Гост

#222 Re:

2012-02-21 17:00:21

#218: Гост -

Тази "пререгистрация" означава промяна на името. Приемът ще се запази, но училището няма да се нарича вече МГ или ПМГ, а например средно математическо училище. Гимназии могат да се наричат само училища с 8-12 клас.