Национална кампания за възраждане на библиотеките

Quoted post

Загрижен читател

#79 НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

2011-09-20 00:12

Уважаеми госпожи и господа.
Тази петиция е долна измама. Аз като я прочетох и веднага посегнах да я подпиша и... видях от кого е организирана - Асоциация "Българска книга". Това е все едно тютюнеа компания да пусне петиция за здравето на народа. Пфу!!! Най-гнусното от всичко е, че тази така наречена "асоциация", скрита за ширещата се неграмотност, гони финансови облаги - с две думи - има позалежала стока в складовете и ако може, тъй, с петицийка и отворено писмо до държавните мъже на България, да й се отпуснат малко народни пари за да си пласира скъпите и прескъпи книги в библиотеките.
След като тази т.нар. "асоцоация", е толкова загрижена за грамотността, защо нищо не споменава за електронните библиотеки, а бягат от тази тема, като дявол бяга от тамян. Какво по-хубаво от една електронна библиотека - читател -> Интернет -> книга. Бързо и удобно.

Та да си дойдем на думата - не подписвайте тази петиция.
Както често се случва - една псевдо-организацийка скрити зад идеални цели търси пари. И то държавни. И всичко това, уважаеми читателю, е на твой, мой, наш гръб.

Отговори

Таня Пилева, библиотекар

#80 Re: НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

2011-09-20 08:43:09

#79: Загрижен читател - НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

Уважаеми господ Загрижен читател,

Много бъркате в преценката си! Първо искам да Ви кажа, че тази инициатива е на Българската библиотечно информационна асоциация, а Асоциация "Българска книга" е наш партньор! И тук изобщо не става дума за "пласиране на книги", както Вие смятате, а за израстване на българските библиотеки, които трябва да се превърнат в информационни центрове, оборудвани далеч не само с книги, а и с компютри, които имат възможност да дадат на всеки потребител възможност да получи всякакъв вид информация, с квалифицирани специалисти, имащи възможност да помогнат на всеки, който не може да се справи сам в "морето" от информация. Не търсете във всяко нещо финансова изгода! Въпросът е различните библиотеки в България да помагат на хората да учат, да се квалифицират или задоволят необходимостта си от знания, да намерят пътя към решаване дори на битовите си потребности или връзка с държавни институции. Така че Ви съветвам да преразгледате мнението си по въпросната петиция!

Росица Ангелова

#84 Re: НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

2011-09-20 10:07:14

#79: Загрижен читател - НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!! 

 Всеки от нас се убеждава непрекъснато, че гневът, а  не съпричастието, води до гранични състояния на душата.  Само искам да отбележа, че ако различните гледни точки към книгата се обединят и работят за каузата съвместно, само тогава могат да постигнат успех.  Що се отнася до перспективата "електронна библиотека-читател-Интернет-книга", тя е съществуваща алтернатива и сега. Който желае, винаги може да я използва .


Гост

#99 Re: НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

2011-09-20 15:35:00

#79: Загрижен читател - НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ!!!

Загрижен читателю, очевидно ти харесва пеpеспективата подрастващата част от нашата нация да остава неграмотна и да не открие удоволствието от четенето на книга която ще държи в ръце. Да книгите са скъпи, но за много хора единствениа начин да се насладят на книгата е чрез библиотеките. Тази подписка е в подкрепа на това да се възродят българските библиотеки в това число и училищните, а не да се закриват каквато за съжаление е участа на все повече училищни библиотеки в страната. Щом искате не ни подкрепяите в това ни начинание, но оставете другите сами да преценят. Аз съм в подкрепа на тази кампания. Нека четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България! За грамотно и образовано младо поколение!