Национална кампания за възраждане на библиотеките

Quoted post


Гост

#22 Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 21:41

#12: Албена Ихтиманска - Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

Съвсем накратко - първият подобен електронен каталог на библиотека в България съм го пускал лично аз през 1992 г, на домейна libvar.bg /библиотека Пенчо Славейков - Варна/.

Хубаво е, че е съхранен възрожденския еинтусиазъм, но структурата на библиотеките не е променяна от 19 век /от първите библиотеки в читалищата/ и към тоя етап е тотално неадекватна към съвременната реалност. Вярни е, има библиотека Еуропеана и има градски библиотеки, които се опитват да включат каталозите си в нея, но това са по-скоро единици.

На последните няколко национални библиотечни конференции, на които съм бил, имаше свеж полъх - най-сетне не се говореше само за книги, а и за информация, но от наблюденията ми по софийски и проинциални библиотеки нещата са ужасни. В библиотека Д. Войников - Шумен, библиотекарките си уплътняваха работното време да окопават картофи в задния двор на читалището.

Тук се реве за липса на книги, а когато миналата година се опитахме да дарим няколко хиляди тома нова литература на различни читалища, основната реакция беше - кой ще ги описва сега тези книги.

Силно съм "ЗА" промяна в отношението към библиотеките, но в петицията се искат пари, а не се говори за програма, преструктуриране и прочие важни неща. И да излее държавата 20-25 милиона в нови книги, няма да се промени нищо. Все пак наблюдавахме какво се случва с библиотечните програми на минисерството досега.

Отговори


Гост

#28 Re: Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 23:43:54

#22: - Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

Доколкото виждам, не се говори само за пари, а за международни стандарти. Това включва програма, преструктуриране, квалифициране и пр. И финансиране, разбира се, достойно финансиране, съобразно ясни и точни критерии. Не може и без пари, просто друг начин аз не познавам за обновяване на фондовете и за заплащане на труда на библиотекарите. Само с дарения няма да стане. А информацията - и тя струва нещо. Просто библиотеките трябва да се включат в държавния бюджет. Сега ги няма, ей така, те не съществуват сякаш. Съществува кино, театър, музеи, но не и библиотеки. Те са оставени на произвола или доброто желание на читалищните босове.