Петиция към главния прокурор Борис Велчев

Quoted post

Драгнев

#1455

2011-05-25 15:57

Колко ли е смислено да се делим по изкуствени принципи? Подозирам, че по-малко от 1% от пишещите тук са чели и Библията, и Корана. Тези, които са ги чели, знаят, че разликите са минимални, най-вече в детайлите на някои обичаи. Почитаме едни и същи пророци, с много малко изключения (само имената са леко различни, някои са латински или славянски прочит на еврейски имена, а от другата страна са арабски прочит, пак на същите еврейски имена). Имаме почти идентични морални разбирания и ценности. Основните разлики са в спора дали Исус е Божи син или е само пророк и монашеството - в Исляма няма такова. Самият пророк Мохамед е твърдял, че най-близки до тяхната вяра са "тези, които наричат себе си християни".
Е, това чак такава дупка ли отваря между нас?

ПП И ако трябва да сведем цялото нещо до абсурд, получаваме следния разказ. Моля да ме извините, че не намерих български превод.


I was walking across a bridge one day, and I saw a man standing on the edge, about to jump off.
I immediately ran over and said “Stop! Don’t do it!”

“Why shouldn’t I?” he said.

I said, “Well, there’s so much to live for!”

“Like what?”

“Well … are you religious or atheist?”

“Religious.”

“Me too! Are you Christian or Jewish?”

“Christian.”

“Me too! Are you Catholic or Protestant?”

“Protestant.”

“Me too! Are you Episcopalian or Baptist?”

“Baptist.”

“Wow! Me too! Are you Baptist Church of God or Baptist Church of the Lord?”

“Baptist Church of God.”

“Me too! Are you Original Baptist Church of God, or are you Reformed Baptist Church of God?”

“Reformed Baptist Church of God.”

“Me too! Are you Reformed Baptist Church of God, reformation of 1879, or Reformed Baptist Church of God, reformation of 1915?”

“Reformed Baptist Church of God, reformation of 1915!”

To which I said, “Die, heretic scum!” and pushed him off.

Отговори


Гост

#1457 Re:

2011-05-25 17:22:14

#1455: Драгнев -

Много вярно. Радвам се, че има интелигентни хора като вас. И още нещо трябва да се спомене за тези, които си мислят, че Алах е име. Алах е арбска дума, която означава Бог, т.е. Ислямът вярва в Бог, но само в един Бог, а не много богове и затова казват "един е Бог". Тук и по света това не го превеждат, което е грешка, и казват "Един е Алах" и така някои християни се дразнят, но това е, защото са невежи:) Просто всеки има право да нарича Бог на своя език. На английски е God, на иврит е Йехова и т.н. Аз също съм християнин и вярвам, че Бог е един за всички хора, за абсолютно всички. Абсурдно е да мразим, когато нямаме информация за религията и историята на тези, които са различни от нас, би било проява на невежество и нецивилизованост, каквито са действията на Атака. Просто светът е устроен така. БОГ го е устроил така, но ни трябва малко повече акъл....но темата е голяма и няма смисъл да се говори много, а да се вършат добри дела. Това е.