Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Траянов

/ #1226 обществените места са за всички

2012-12-19 10:20

Много рядко съм срещнал пушач, който да се е съобразявал доброволно с намиращите се наоколо непушачи. Да е поискал разрешение да си запали цигарата или да се е дръпнал на страна за да я изпуши. Напротив, пушат на обществени места в присъствието на хора, които не желаят да дишат от цигарения дим, нарушавайки тяхното лично пространство и правото им на избор. Това е форма на агресия от страна на пушачите.
Как ще постъпи такъв пушач ако аз отпивайки от шишето с минерална вода, глътвайки част от нея, изплюя останалата върху лицето му. Напълно безвредно за него, но неприятно като усещане.
Не знам защо пушачите схващат тази забрана като посегателство върху тяхната свобода и правото им на избор. Законът е за да защити намиращите се около тях, не желаещите да дишат от цигарения им дим, от агресията им.
По повод аргумента, че дишаме отвратителен въздух в градовете. Има закони, които ограничават вредните емисии в него (в производството, транспорта..). Друг е въпросът доколко те се спазват, но това е друга тема.
И накрая никъде по света не знам да има закон срещу самоубийството, но навсякъде със закони се ограничават възможностите за убийство.