Петиция срещу високите цени на водата в Хасково

асковлийка

/ #161

2012-01-16 00:10

Нещо което прочетох в нета!!!
Ало, Хасково! Оня ден ви споменах, че 87% от англичаните си сменяли всеки ден гащите и чорапите. Което означава сигурно, че и се къпят всеки ден. Но като чета каква цена ви искат за водата, кой се къпал – къпал. Не ли? Ако на три лева не вземете гьостерицата, ще се наложи да я вземете на 5, така да знаете! Тия кърлежи немат наяждане!

Но във всеки случай ще се наложи да намалите къпането. Та по тоя повод се сетих какво казваше един от главните герои в пиесата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът”. (Весето Седларска писа лани подробно за тая пиеса, единствената в която Шоу споменава българите.) На едно място една булка се оплаква на мъж си, че я боли гърлото. Мъж й, майор Петков, й вика: „Така е, като миеш врата си всеки ден… Не трябва да се отива толкова далеч с тия модерни порядки. Цялото това миене няма как да е добро за здравето, не е природно. Един англичанин в Пловдив се поливаше със студена вода всяка сутрин. Отвратително! Всичко идва от тия англичани: те са мръсни заради климата си и трябва непрекъснато да се мият... Нямам нищо против едно хубаво миене веднъж седмично за човек на моето високо положение, но всеки ден е направо прекалено…”

И понеже Весето като патриот разказваше пиесата с негативни конотации спрямо автора, та един читател беше разказал под текста как намерил ученически бележник на леля си от 1933 г., на последната страница на който имало правила за добро поведение на ученика: „Да лягам рано, да си уча уроците, да уважавам възрастните, да се къпя редовно, а краката си да мия всяка седмица…”

Та искам да кажа, че щом тогава е могло и сега ще може. Само да не ви излезе име. Едно време, когато туриха София на режим, майничките се бъзикаха: „От София ли си, майна, или така си миришеш?” Та да не стана и с вас така.

Три лева за вода! Ще си изкопам кладенец в мазето, ама нема да им дам 3 лева! Помислете, при вас да ровнеш и излиза вода.
Тони Филипв, д-р