7 въпроса за акцията на ГДБОП във фонда за лечение на деца

Родител и гражданин

/ #25

2016-04-27 08:06

Като родител на дете, преминало през тежко лечение през 2012 г. и имащ пряка представа от работата на Фонда ясно и категорично заявявам, че подкрепям писмото и изразената в него позиция. Възмущението в семейството ми е огромно. Публичната, показна полицейщина и организирана саморазправа с един достоен човек и неговия екип минаха поредните морални граници в оскотялото ни общество, в което термини като "ценностна система" отдавна са изпразнени от съдържание. 

Свидетели сме на мръсна инсценировка, в която активно са въвлечени спец. служби, прокуратура и медии. Анонимният сценарист на този фарс добре си е направил сметката - публично се подхвърля информация за злоупотреби, средства, предназначени за болни деца и хората реагират остро и емоционално. Мръсотията е хвърлена и в очите на обществото тези хора са очернени и оклеветени. На практика извършено бе публично убийство. Няма нормална държава, в която следствие да бъде извършвано по подобен начин - с едва ли не он-лайн връзка между спец-служби и определени медии, без следствена тайна, без спазване на елементарни процедури, които гарантират човешките права и на хората, срещу които е пусната тежката машина на държавния апарат. 

Само че не са познали. И нашата реакция е емоционална, но с обратен знак. Ако мълчим от свидетели на случващото се, се превръщаме в съучастници на това публично извършвано от власт-имеющи хора престъпление. Не  е необходимо да ходим далеч, за да открием хората инсцинирали това "активно мероприятие". Ако спазваме правилата на криминалистиката, която толкова много се спряга през последните дни, трябва само да видим интереса. Нищо повече. Кой има интерес от разпределянето и усвояването на средствата, които до този момент управлява фонда ? Дано да съм лош пророк, но това, което сега предстои е средствата да бъдат насочвани по "по-правилен начин" към "по-правилни" места. И цената я плащаме всички ние. 

Освен оклеветяването на достойни хора най-трагичното в цялата история е и превръщането на болни деца и техните семейства в заложници на мръсната игра, която се води срещу Фонда. Представете си какво им е на семействата, които сега чакат за отпускане на целева финансова помощ или им предстои да кандидатстват. Лично ние със съпругата ми познаваме две такива семейства. Стресът при родители, които се борят за живота и здравето на детето си и така е изключително висок, а какво да кажем сега? Стискаме палци на тези хора и сме с тях. Разбиването на доверието във Фонда и в Обществения съвет, публичното им дискредитиране и омаскаряване са нещо ужасно и хората, които са отговорни за тези действия трябва да си понесат последиците. 

И като ще си говорим за злоупотреби: Злоупотреба е да дирижираш ГДБОП, прокуратура и т.нат. все специализирани държавни служби да изпълняват поръчкови акции. Защото заплатите и времето на всички тези специалисти ги плащаме ние като данъкоплатци на държавата. За срам и професионална етика няма да говорим - очевидно тези категории нямат място в случващото се през последната седмица.

Въпросите в писмото са точни, но категорично не са единствените, които трябва да бъдат зададени. И не трябва да чакаме само отговори. След отговорите трябва да има оставки ! Категорично не желая да политизирам въпроса, но в нормална държава чиновници, служители, служби и пр. носят отговорност (не само на дума като при сегашния Министър на здравеопазванети). Трябва да има понесена отговорност, а за подобна мерзост още повече. И глобите от делата, които България плаща за причинени морални и материални щети от нейни служители трябва да бъдат изплащани не от Държавния бюджет, а от причинилите щетите конкретни служители. С имена - не анонимно !

Ние - родителите на деца, лекувани с подкрепата на Фонда през последните години, знаем какъв е моралът на Павел Александров и на служителите във Фонда ! И този морал няма нищо общо с клеветите, разпространяване през последната седмица. Няма да изоставим достойни хора, работили почтено за благородна кауза, в тази мръсна история, в коятно едни задкулисни интриганти ги въвлякоха !

Не трябва да се крием и да мълчим. Стоя зад думите си с името си.

Една добра максима казва: "Не е необходимо да се извършват подвизи. Достатъчно е да не се извършват подлости!"

 

Христо Попов