ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“


Гост

/ #22

2015-10-20 12:27

Категорично съм ПРОТИВ събарянвто на къщата. Трябва да се покажат публично документите, които разрешават това и кой е    сложил подписа си под това, защото това нарушава българското законодателство, както и всички международни споразумения и документи, които защитават паметниците на културата. 

По същество обаче, в петицията има точки които нямат място в нея. Студенти и преподаватели от НХА да дават оценки и предложения - не мисля, че това ежтяхна работа. Точка три също е безмислена. Няма защо да се съпоставя цената на реставрацията с тази на ново построяване по зададен орегинал. Винаги реставрацията би била по - скъпа, но това няма никакво значение! Най - вероятно това е причината собственика да иска да събаря. Имаше и една безумна практика в годините, в която се одобри събарянето на подобни сгради, като се създадоха нови, много по - големи, модерни билдинги, които тук там имаха по някой елемент от старата къща, като гипсово корнизче например.
Точка пет също е абсурдна. Гражданско обсъждане на всеки паметник не може да има. Хората имат различен естетически вкус, не разбират естеството на консервацията и реставрацията и това ще доведе до хиляди противоположни мнения и още по - тромави процедури.
В тази държава има професионалисти. Има експерти по консервация и реставрация, архитекти, изкуствоведи и юристи, чиято работа е това да намерят най - доброто решение за един паметник. Ако те си вършат работата всичко ще е наред.
Трябва обаче прозрачност при възлагането на различни проекти, поръчки и т.н.т. На абсолютно всеки етап. Тук гражданите трябва да следят, за да се изкоренят корупционните практики в тази сфера.




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...