За пенсиониране на Божидар Димитров, директор на НИМ

Hunchu
Гост

/ #284

2015-09-05 22:55

Никое добро не остава ненаказано...

Въпреки, че обикновено се радвам на богатия спектър от мнения по всеки въпрос, в случая просто не мога да разбера какво е направил Божидар Димитров на някои хора. Мисля, че тези истории със свещената вода, каквато и да е истината за тях, са незначителни на фона на обществената дейност на Божидар Димитров и на факта, че той е човек, който се бори да направи нещо, в което вярва и което ще е ценно за хиляди хора и че в крайна сметка ще е сред малцината, които ще оставят нещо след себе си (и то съвсем не само възстановяването на базиликата в Плиска, а и други крепости, църкви и паметници в и около България). 
Относно словесните престрелки между него и противниците му, вероятно определенията по техен адрес нямат място в обществена дискусия, но тъй като не мога да си изкривя душата и да не съм напълно съгласен с тях, се питам дали в името на добрия тон истината винаги трябва да бъде смекчавана и неизказана. Вероятно все пак да, но откъде накъде някой ще иска да го маха от Историческия музей заради това?
Не знам всички, които пишат, че бил некомпетентен на какво основание го правят и на фона на каква собствена квалификация в историческата наука. На мен винаги ми е правел впечатление на изключително ерудиран в областта си човек и още повече такъв, който винаги се позовава на факти от исторически извори и/или други автори и отбелязва, когато прави предположение за нещо. А тук всеки пише и всичко знае... откъде го знае?? 
Относно ДС - не искам да обиждам чувствата на никого, но просто няма нищо общо между ДС и настоящето на Плиска, Историческия музей или каквото и да е, свързано с настоящата тема. Още повече, че Димитров е сътрудничил на ДС като представител във Ватикана, тоест шпионирал е чужда държава, а не е писал доноси за съседа...
Абе нямам думи! Вече го казах - никое добро не остава ненаказано...
А за Българската църква ще се радвам някой ден да видя и чуя, че някой неин представител вместо за това дали някаква вода била светена или не, публично да се е загрижил за все по-задълбочаващата се според мен липса на ценности и добро у хората...