Национална кампания за възраждане на библиотеките

Албена Ихтиманска

/ #12 Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 15:40

#6: - Докато библиотеките живеят в 19 век

Както обикновено- колкото по-незапознати, толкова по-категорични! Дали пишещият горните редове си е направил труда да провери имат ли или не библиотеките електронни каталози? За негово сведение да поясня, че всички регионални, голяма част от градските общински и читалищни библиотеки имат "такова животно". А то макар и "елементарно"?! струва пари. По най-груби сметки библиотечните програми излизат около 4000 лв. (говорим за професионален софтуер, а не за самоделки). Годишната такса за поддръжка - минимум 1000 лв. Е, може би за живеещите в 21 век това не са пари. За нас са - защото повечето чиновници смятат че "Хартиените библиотеки, в тоя им вид и с тоя им начин на мислене са обречени"(?!). А знаете ли колко голяма част от децата виждат книга единствено в библиотеките. Че колегите съвсем БЕЗКОРИСТНО, без да получат и стотинка правят програми и работят, за да  създават навици за четене, да ограмотяват и деца и възрастни. През лятото детските градини почиват, а библиотеките изпълняват и техните функции, без да ползват техните привилегии. Че работят с хора с проблеми, които всички останали пренебрегват! Всичко това за грандиозната заплата от 357 лева?!

Да, има и библиотеки, които се намират все още в предишния век - преди всичко читалищни и училищни. Защото - особено читалищните - се управляват от хора от улицата. Хора, които ползват субсидиите от Министерството за лична полза, а не за обогатяване и развитие на библиотеките. Къде-къде по-добре е да си спретнеш международна екскурзия, под предлог, че водиш някъде читалищни състави, отколкото да инвестираш в библиотеката.

А и 3000 посещения в Читанката - значи ли , че посетилите сайта са и прочели цяла книга там? Единици четат - защото четенето се възпитава. То е култура и начин на живот - независимо дали на хартия или на монитор. Някога са били папируси, после кожи, после ръкописи... , а книгите са останали. Между другото едно устройство за четене на електронна книга е около 400 лв. Чудно от къде да ги вземат библиотеките, за да ги набавят!

Та "напредничави" човече петицията не е за "непродаваемите тиражи на издателствата", а за АДЕКВАТНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА по отношение на библиотеките.