Национална кампания за възраждане на библиотеките


Гост

/ #10 Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 15:05

#6: - Докато библиотеките живеят в 19 век

За библиотеки от 21 век

Абсолютно сте прав, че библиотеките трябва да имат електронен каталог. Трябва да имат и определен брой компютърни работни места, свързани с интернет. Трябва да имат и издания на печатната преса. Въобще много неща, за да станат центровете, които се имат предвид в цитирания текст на ЮНЕСКО.

Не мисля обаче, че можем или трябва да противопоставяме електронни на хартиени книги - това са просто различни носители, книгата си е книга. Аз съм за свободата всеки да избира на какъв носител да чете, познавам много млади хора, които не предпочитат електронния, защото им е по-трудно да четат на екран, но нямат достатъчно средства да си позволят да купят всичко, което биха желали. (Впрочем в "нормалните" държави електронните книги също струват пари, и то не много по-малко от хартиените.) Те биха вземали книги от библиотеките, ако има редовно новите книги, за които пише в медиите. Именно затова би трябвало да има библиотеки, пълни с всичко за всеки, както е в "нормалните" държави - и хартиени книги, и достъп до интернет, и вестници и списания. А дигиталните библиотеки са си нещо отделно - едното не пречи на другото. Впрочем  проверих колко души посещават в европейските държави библиотеки - оказа се, че са доста повече от нас - 60-70% от населението срещу 10% у нас. Просто има какво да вземат оттам.

Доколкото разбирам, кампанията призовава да бъдат приети международните стандарти, а те включват всичко - като се започне с хартиените книги и се стигне до квалификацията на библиотекаря, която не е маловажна.  Всичко, за да имаме библиотеки от 21 в. Затова аз съм за кампанията.