Да спасим последната българска теснолинейка от закриване!

Димитър Кордов

/ #325

2015-01-10 21:58

Пазя много скъпи спомени от пътуването ми по тази теснолинейка преди около четвърт век с едно хубаво момиче,сега майка на двете ми деца.Четох и коментарите под петицията,но никъде не видях колко струва днес поддръжката на това уникално съоръжение и кой го плаща.В първия момент почувствах нужда и аз да се подпиша в защита на тази туристическа атракция ,но после размислих.Само ще споделя опита на една друга държава,в която живея близо 15 години.

И тук е имало уникална железница ,която е свързвала Монреал със северните райони на Квебек. 80 –те години  на миналия век железницата е спряла да функционира и сега е най-дългия национален парк на Канада -200 км.Релсите са премахнати и на тяхно място е направена велосипедна алея,а зимата се ползва за ски бягане.Гарите са запазени и са превърнати в музеи и място за почивка на любителите на природата. Миналото лято започнахме да караме колела в този парк и мислим всяко лято да се наслаждаваме на прекрасните гледки там.

 

Та идеята ми е ако се стигне до закриване на железницата,да се предложи алтернатива,която да запази туристическия интерес към това място.