Училището - щастливи деца, здрави учители и доволни родители!

Димитър Джавкаров

/ #180

2014-08-09 21:50

Нещата в минало време по принцип са вече история и не всички могат да бъдат възстановени или поне не толкова бързо в бъдещето, колкото и те да са били креативни.  Като цяло това са два коренно различни строя и идеите им са коренно различни. Да, аз също мисля, че т.нар. преход не бе в посоката в която трябваше и много полезни неща от миналия строй буквално бяха унищожени и пренебрегнати, но...какво да се прави. 

Ще бъдат нужни немалко години, за да се възстанови икономиката на държавата, а това не става с магическа пръчка от днес за утре. За да бъдат правени разходи в каквато и да е посока / сфера / област трябва бюджет, а той по принцип винаги е дефицит и на практика т.нар. „бюджетен излишък“ не съществува... Или ако съществува, той е по-скоро само на теория, но не и на практика, т.е. са съкратени много разходи, които са могли да бъдат направени във времето в дадено направление. Формулировката "бюджетен излишък" на практика не съществува в нито една държава, независимо от нейното развитие и просперитѐт.

А относно заплатите (никъде по света няма абсолютно равенство в това отношение...), повечето са ниски и не са за стандарта на живот в BG. Те също са отражение на икономиката на дадена държава, която си има заложен ръст и ... времето ще покаже, а всъщност нещата в бъдещето по принцип са непредсказуеми...

Всяка една соц. придобивка, „безплатни“ ваканции и т.н. отново попадат в т.нар. „разходна част“ на бюджета. Пиша от Сливен и понеже стана въпрос за летните лагери на децата / учениците, се сетих как преди години имаше всяко лято такива на Карандила (който желае може да напише в google.bg “Карандила“ и да разгледа  http://bg.wikipedia.org/wiki/Карандила , както и да прочете повече информация) – една страхотна планинска местност с лифт. Имаха (учениците) кореспонденция с техни връстници от различни краища на BG и не само, изпращаха / разменяха си картички, събираха си различни билки за чай и т.н. Учителите също гостуваха там със своите деца и т.н., това към което се връщате Вие, но пак да напиша, че то е вече история и дали се практикува към днешна дата – не зная.

Зная обаче, че хората на тези поколения се връщат с носталгия към тези времена, защото за тях това са незабравими спомени, които те си обичат, но... днес сме вече 2014 г., т.е. отминалият ден никога повече няма да се повтори на 100 % ... :)

Днес приоритетите на младите хора по принцип са да слушат попфолк (чалга), да употребяват алкохол и цигари / упойващи вещества по заведенията, и не само, а разходката сред природата, например, остава на заден план, за съжаление... Все пак въпрос на избор е това за всеки човек, стига да не пречи на различните от него – това е т.нар. „демокрация“... Положителни и отрицателни неща има и в двата строя, поне според мен, и щеше да е страхотно да се извлекат само положителните...

 

П.С. Един много интересен (за мен) филм, ако Ви се гледа:


http://www.youtube.com/watch?v=qAHW47j2h4s